Truskawkowy sernik na zimno
składniki na sernik:
3 serki homogenizowane waniliowe
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
truskawki
Galaretkę truskawkową przygotować w/g wskazówek na opakowaniu, dodać dwie łyżki żelatyny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać serki homogenizowane stale mieszając (niskie obroty). Tężejącą galaretkę wlać do masy serowej i wymieszać.
składniki na spód:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę a następnie dodać po jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. i upiec.
Na wystudzony biszkopt położyć połówki truskawek a następnie wlać sernikową masę. Odstawić do stężenia, udekorować truskawkami.
Truskawki możemy zastąpić brzoskwiniami, morelami, ananasem i odpowiedną smakowo galaretką.