Sernik waniliowo - dyniowy
Pyszny serniczek dyniowo - waniliowy, bardzo delikatny rozpływa się w ustach... polecam smakoszom serników :-)
forma 26 cm
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
- 1/4 szklanki brandy
- 1 szklanka soku ananasowego
- 500 g oczyszczonej dyni
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
Na spód:
- 30 dag ciastek pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ponadto:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej
Dynię pokroić w kostkę zalać sokiem ananasowym i uduścić - odparować i zmiksować na pure, przestudzić. Ciastka pognieść polać ekstraktem i utrzeć z masłem. Wyłożyć dno blaszki wcześniej wysmarowanym tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia. Ser utrzeć z pure dyniowym,dodając powoli cukier oraz brandy. W drugiej misce ubić jajka z ekstraktem z wanilii. - wlać powoli do masy serowej i trzeć na jednolita masę. Następnie wsypać mąkę i zmiksować wszystko razem - wylać do blaszki. Piec w kąpieli wodnej w180 C ok 60 minut z termoobiegiem . Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto - następnie wstawić do lodówki na noc aby się porządnie schłodziło. Przed podaniem posypać wiórkami z ciemnej i białej czekolady.
Smacznego