Sernik waniliowo - dyniowy

Sernik waniliowo - dyniowy

Zdjęcie - Sernik waniliowo - dyniowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pyszny serniczek dyniowo - waniliowy, bardzo delikatny rozpływa się w ustach... polecam smakoszom serników :-)


forma 26 cm

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 1/4 szklanki brandy
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 500 g oczyszczonej dyni
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek

 

Na spód:

  • 30 dag ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Ponadto:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej

 

Dynię pokroić w kostkę zalać sokiem ananasowym i uduścić - odparować i zmiksować na pure, przestudzić. Ciastka pognieść polać ekstraktem i utrzeć z masłem. Wyłożyć dno blaszki wcześniej wysmarowanym tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia. Ser utrzeć z pure dyniowym,dodając powoli cukier oraz brandy. W drugiej misce ubić jajka z ekstraktem z wanilii. - wlać powoli do masy serowej i trzeć na jednolita masę. Następnie wsypać mąkę i zmiksować wszystko razem - wylać do blaszki. Piec w kąpieli wodnej w180 C ok 60 minut z termoobiegiem . Po tym czasie wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto - następnie wstawić do lodówki na noc aby się porządnie schłodziło. Przed podaniem posypać wiórkami z ciemnej i białej czekolady.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

 

Zdjęcie - Sernik waniliowo - dyniowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów