To była pierwsza opcja w jakiej zjadłam zarówno krewetki jak i selera naciowego. Nie jestem i nie byłam miłośniczką selera, za to do krewetek się przekonałam i jem je również w innych wersjach niż ta sałatka.
Delikatne, wilgotne ciasto z dodatkiem daktyli po prostu rozpływa się w ustach. To nie lada gratka dla łasucha :) Można je podawać na ciepło, z dodatkiem sosu toffi ( to dla lubiących ekstremalnie słodkie desery ) lub na zimno.
Ta potrawa się nie nudzi, bo za każdym razem może nas zaskoczyć czymś nowym. U mnie w domu jest to ulubione danie obok paelli i spaghetti. Moje dzieci na curry nigdy nosem nie kręcą i z radością przyjmują każdą kolejną wersję, nawet najbardziej niecodzienną, czy najbardziej pikantną.
Jesienny dzień. Deszcz i zimno... Co zrobić, jesień... Zapraszam zatem dziś na jesienne ciasto. Szarlotkę. Nieco inną niż zwykle, gdyż prócz aromatycznego cynamonu można w niej znaleźć migdałową nutę. Bardzo smaczna, jak to szarlotka, a one jesienią smakują najbardziej. :)
Bardzo szybki i pyszny deser według przepisu Ewy Wachowicz, której przepisy są dla mnie inspiracją. Pierwszy raz jadłam awokado w takiej postaci, naprawdę deser palce lizać!
usłyszałam przypadkiem o koktajlu, który stawia na nogi wszystkich niewyspanych i rozkojarzonych:) Pijemy go na kolację, a żelazo, którego ten napój ma bardzo dużo, powoli uwalnia się przez noc i rano wstajemy rześcy i wyspani :) Poza tym jest bardzo dobry w smaku.Życzę wszystkim dużo sił i miłego tygodnia!
Trzymałam w lodówce ciasto francuskie, miałam pomysł co z niego zrobić, ale zapomniałam co to było :) Leżało, leżało i czekało na zmiłowanie. Wersja brak pomysłu na obiad w pełni zadowalająca.
Delikatne placuszki z nutą słodyczy, cały rok czekam na dynię sieję, podlewam i zbieram. Uwielbiam patrzeć jak rosną i uśmiechają się do mnie. Mogę jeść w każdej postaci, a dziś jedne z ulubionych moich placuszków . Polecam
Bakłażan rozpływa się w ustach i perfekcyjnie zgrywa się ze słonym smakiem fety a ser z niebieską pleśnią dopełnia całości. Polecam dodać go nieco więcej. Zapiekanka rewelacyjnie sprawdziła się jako obiad na gorąco ale również jako drugie śniadanie do pracy na zimno. Drugiego dnia była nawet lepsza. Bardzo polecam.
Piekłam je już dwa razy, za pierwszym bardzo pilnowałam się, żeby nie pominąć żadnego składnika - wyszło super i wszystkim smakowało. Drugi raz to było pieczenie pod presją czasu, i mimo że w czasie przekładania masą chałwową zorientowałam się, że nie dodałam wiórek kokosowych. - wyszło super i wszystkim smakowało.
Bardzo smaczny, na kruchym spodzie, z wilgotną, grubą serową warstwą, brzoskwiniami oraz delikatną bezową pianką posypaną jeszcze kokosem i zapieczoną. Naprawdę smaczny. Z tego przepisu wychodzi bardzo solidna porcja, więc z powodzeniem możecie zaprosić na niego gości;).
Jej delikatny, niemal nieuchwytny smak świetnie komponuje się z bardzo kruchym ciastem, słodkimi, chrupiącymi migdałami i delikatną nutą pomarańczy. Dynię tu czuć, bo nie jest rozgotowana na mus, tylko w kawałkach, i całość jest naprawdę świetna. Bardzo mi smakowała, a i Panowie nie kręcili nosami. Polecam, nawet warzywnym niejadkom.
Sposób na szybki obiad w niebanalnym wydaniu: kurczak w panierce sezamowej z makaronem z warzywami. Do zamarynowania kawałków kurczaka użyłam pasty miso, która nadała mięsu niecodzienny posmak.
To ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek i solą morską. Ale tych dodatków nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko podaje w osobnych naczynkach, aby każdy mógł " doprawiać" nimi swój kawałek ciasta według własnego gustu.