CIASTO SEZAMOWE Z BRZEGU DOLNEGO

Ciasto to poznałam u mojej przyjaciółki Ireny na przyjęciu z okazji Chrztu Św. jej córeczki Majki. Ona piekła je wtedy pierwszy raz (ciasto jest popisowym ciastem mamy Krzyśka). I choć pani Gienia dopatrzyła się, że brakuje w nim proszku do pieczenia - wyszło super i wszystkim smakowało.
Piekłam je już dwa razy, za pierwszym bardzo pilnowałam się, żeby nie pominąć żadnego składnika - wyszło super i wszystkim smakowało.
Drugi raz to było pieczenie pod presją czasu, i mimo że w czasie przekładania masą chałwową zorientowałam się, że nie dodałam wiórek kokosowych. - wyszło super i wszystkim smakowało.
Zastanawiam się, jaki jeszcze składnik można w nim pominąć, żeby... wyszło super i wszystkim smakowało.
Zdjęcie - CIASTO SEZAMOWE  Z BRZEGU DOLNEGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto sezamowe z masą chałwową - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna (ja daję masło)
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki przesiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na pół i rozłożyć na dwie takiej samej wielkości blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
MASA SEZAMOWA
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 kostki margaryny (ja daję masło)
  • 1/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i rozsmarować na jednym z placków.

MASA KOKOSOWA
  • 1/2 - 3/4 szklanki kwaśnego dżemu
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i wymieszać z wiórkami. Drugi placek posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć pianę. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około pół godziny) - ja piekłam oba na raz. Sezam powinien wyglądać jak sezamki ze sklepu.
Zdjęcie - CIASTO SEZAMOWE  Z BRZEGU DOLNEGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MASA CHAŁWOWA
  • 15 dkg chałwy (ja tym razem dałam jej prawie dwa razy więcej i tak już będę robiła)
  • 3/4 kostki margaryny (ja daję masło)
  • 1/2 szklanki cukru (dałam trochę mniej ze względu na większą ilość chałwy)
Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i wystudzić. Masę chałwową wyłożyć na placek z dżemem i białkami, na wierzch położyć placek z sezamem, lekko docisnąć.

Odstawić na kilka godzin do lodówki (tzn można), ale jeśli domownicy stoją Ci nad głową, trzeba kroić od razu, nie patrząc na to, że się kruszy.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy