Deser z awokado i daktylami
Bardzo szybki i pyszny deser według przepisu Ewy Wachowicz, której przepisy są dla mnie inspiracją. Pierwszy raz jadłam awokado w takiej postaci, naprawdę deser palce lizać!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie)
- 1 szklanka śmietanki kremówki - 30 %
- cukier waniliowy
- garść daktyli
- opcjonalnie: biszkopty lub gorzka czekolada
Schłodzoną śmietanę zmiksować na sztywno, dodać cukier waniliowy, jeszcze raz zmiksować. Awokado obierać ze skórki, wyjąć pestkę, ugnieść widelcem lub zblenderować.
Daktyle pokroić. Pokrojone daktyle i rozgniecione awokado dodać do śmietany, wymieszać łyżką. Deser przenieść do pucharków, udekorować biszkoptami albo startą gorzką czekoladą.
Przed podaniem schłodzić deser godzinę w lodówce.
Smacznego !