Deser z awokado i daktylami

Deser z awokado i daktylami

Zdjęcie - Deser z awokado i daktylami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo szybki i pyszny deser według przepisu Ewy Wachowicz, której przepisy są dla mnie inspiracją. Pierwszy raz jadłam awokado w takiej postaci, naprawdę deser palce lizać!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki - 30 %
  • cukier waniliowy
  • garść daktyli
  • opcjonalnie: biszkopty lub gorzka czekolada

Schłodzoną śmietanę zmiksować na sztywno, dodać cukier waniliowy, jeszcze raz zmiksować.  Awokado obierać ze skórki, wyjąć pestkę, ugnieść widelcem lub zblenderować.

Daktyle pokroić. Pokrojone daktyle i rozgniecione awokado dodać do śmietany, wymieszać łyżką. Deser przenieść do pucharków, udekorować biszkoptami albo startą gorzką czekoladą.

Przed podaniem schłodzić deser godzinę w lodówce.


Smacznego !

Kategorie przepisów