Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive

Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile  d’olive

To ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek i solą morską. Ale tych dodatków nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko podaje w osobnych naczynkach, aby każdy mógł " doprawiać" nimi swój kawałek ciasta według własnego gustu.

To ciasto przypomina swoim smakiem brownie, jest również wilgotne, ale powiedziałabym, że jest od niego o niebo lepsze! Lżejsze, bardziej puszyste. Zapewne za sprawą niewielkiej ilością mąki i proszku do pieczenia.

Połączenie ciasta czekoladowego z solą  pozytywnie zaskakuje. To właśnie te dwa składniki idealnie podkreślają smak czekolady i wzmacniają słodycz ciasta. Oczywiście to połączenie nie dla każdego. Kto się boi spróbować, niech zrobi chociaż ciasto. Warto! Nie jest pracochłonne, a smakuje naprawdę fantastycznie.

Zdjęcie - Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile  d’olive  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

żródło

Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive

Składniki:

  • 200g dobrej jakości czekolady gorzkiej (najlepiej takiej o zawartości min. 70% kakao)
  • 200g masła
  • 4 średnie jajka
  • 150g cukru (dałam 100g)
  • 60g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek najlepszej jakości
  • sól morska

 

W kąpieli wodnej stopić czekoladę z masłem i wymieszać, by powstała gładka masa. Jajka ubić z cukrem do białości. Dosypywać po łyżeczce mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli, cienką strużką wlewać masę czekoladową, tak by dobrze połączyła się z resztą składników. Kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej gotową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 20 - 25 minut - należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Dłuższe pieczenie spowoduje nadmierne wysuszenie ciasta i pozbawi go koniecznej w tym przypadku wilgotności.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Kroić na podłużne kawałki, każdy posypać z wierzchu solą morską i skropić oliwą. Sól morską i oliwę można również podać dodatkowo w oddzielnych naczynkach, aby każdy mógł dozować ich ilość według uznania.

Zdjęcie - Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile  d’olive  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów