Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive
To ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek i solą morską. Ale tych dodatków nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko podaje w osobnych naczynkach, aby każdy mógł " doprawiać" nimi swój kawałek ciasta według własnego gustu.
To ciasto przypomina swoim smakiem brownie, jest również wilgotne, ale powiedziałabym, że jest od niego o niebo lepsze! Lżejsze, bardziej puszyste. Zapewne za sprawą niewielkiej ilością mąki i proszku do pieczenia.
Połączenie ciasta czekoladowego z solą pozytywnie zaskakuje. To właśnie te dwa składniki idealnie podkreślają smak czekolady i wzmacniają słodycz ciasta. Oczywiście to połączenie nie dla każdego. Kto się boi spróbować, niech zrobi chociaż ciasto. Warto! Nie jest pracochłonne, a smakuje naprawdę fantastycznie.
Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive
Składniki:
- 200g dobrej jakości czekolady gorzkiej (najlepiej takiej o zawartości min. 70% kakao)
- 200g masła
- 4 średnie jajka
- 150g cukru (dałam 100g)
- 60g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek najlepszej jakości
- sól morska
W kąpieli wodnej stopić czekoladę z masłem i wymieszać, by powstała gładka masa. Jajka ubić z cukrem do białości. Dosypywać po łyżeczce mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli, cienką strużką wlewać masę czekoladową, tak by dobrze połączyła się z resztą składników. Kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej gotową masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 20 - 25 minut - należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Dłuższe pieczenie spowoduje nadmierne wysuszenie ciasta i pozbawi go koniecznej w tym przypadku wilgotności.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Kroić na podłużne kawałki, każdy posypać z wierzchu solą morską i skropić oliwą. Sól morską i oliwę można również podać dodatkowo w oddzielnych naczynkach, aby każdy mógł dozować ich ilość według uznania.
Smacznego!