Waniliowa babka straciatella

Waniliowa babka  straciatella

Witajcie:)

Nawet nie wiecie jak się cieszę mogąc znowu tutaj pisać. Życie wymusiło na mnie niespodziewany  urlop od blogowania co z jednej strony pozwoliło mi trochę odetchnąć od codziennych obowiązków ale z drugiej  uświadomiło mi, że jednak jest to dla mnie bardzo ważne i na pewno nie zrezygnuję z prowadzenia bloga. A na pewno nie zrobię tego  świadomie i dobrowolnie. Przy okazji chciałam podziękować wszystkim osobom, które przez cały ten czas  odwiedzały mojego bloga a także tym, które pisały do mnie zaniepokojone moją nieobecnością. Mam nadzieję, że taka sytuacja się nie powtórzy i więcej nie zniknę:)

A witam Was pyszną babką waniliową z kawałkami czekolady. Babka jest bardzo prosta do zrobienia, zawsze się udaje no i wspaniale smakuje. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Waniliowa babka  straciatella  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • pół tabliczki czekolady

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem oraz pokrojoną na drobno czekoladę i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów