Waniliowa babka straciatella
Witajcie:)
Nawet nie wiecie jak się cieszę mogąc znowu tutaj pisać. Życie wymusiło na mnie niespodziewany urlop od blogowania co z jednej strony pozwoliło mi trochę odetchnąć od codziennych obowiązków ale z drugiej uświadomiło mi, że jednak jest to dla mnie bardzo ważne i na pewno nie zrezygnuję z prowadzenia bloga. A na pewno nie zrobię tego świadomie i dobrowolnie. Przy okazji chciałam podziękować wszystkim osobom, które przez cały ten czas odwiedzały mojego bloga a także tym, które pisały do mnie zaniepokojone moją nieobecnością. Mam nadzieję, że taka sytuacja się nie powtórzy i więcej nie zniknę:)
A witam Was pyszną babką waniliową z kawałkami czekolady. Babka jest bardzo prosta do zrobienia, zawsze się udaje no i wspaniale smakuje. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- pół tabliczki czekolady
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem oraz pokrojoną na drobno czekoladę i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)