Makaron z krewetkami
Jeśli lubicie owoce morza możecie zrobić prosty makaron z krewetkami. Danie sycące i szybkie, na obiad w sam raz, polecam!
Składniki:
- 25 dag krewetek
- czosnek
- pęczek świeżej pietruszki lub koperku
- 1 szklanka śmietany - 18 %
- sól, pieprz
- 1 opakowanie makaronu
- oliwa z oliwek
- masło
- ser np. parmezan
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Krewetki oczyścić, naciąć wzdłuż grzbietu i wyjąć żyłkę. W dużym rondlu rozgrzać masło i olej. Wypłukane i oczyszczone krewetki włożyć na patelnię, dodać starty czosnek, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Smażyć 4 minuty, aż zmienią kolor, mięso musi być szkliste. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.
Dusić jeszcze 2 minuty, po czym wlać śmietanę, potrawa nabierze fajnego koloru i aromatu. Krewetki z sosem wlać do makaronu, wymieszać.
Smacznego !