Przepis z Galerii Potraw podany przez Krystynę911 . Nigdy nie robiłam prawdziwego , zwijanego makowca - prawdę mówiąc trochę się bałam , że może mi nie wyjść . Na początek postanowiłam zrobić coś łatwiejszego . Kiedy zobaczyłam wypiek Krystyny , od razu zapisałam przepis z mocnym postanowieniem przetestowania go .
Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.
Synek poprosił mnie,bym upiekła chlebek - taki jak na święta. Nie chciałam jednak się powtarzać, więc sięgnęłam po inny przepis. Jest to chlebek z płatkami owsianymi z przepisu Dorotuś. Smakuje wybornie! Miękki, z cudownie chrupiącą skórką, pachnący ciepłym chlebkiem prosto z piekarni, a zjadany z masełkiem czy z serkiem (w przypadku mojego dziecka) jest doskonały na pożywne śniadanie dla małego człowieka... Dla dużego też :)
Mak gotujemy z mlekiem przez około30 minut. Po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce na duże nitki. Kasze mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy.
Kiedy zobaczyłam przepis Doroty na pieczone pączki , postanowiłam go wypróbować. Wyszły całkiem zgrabne, smaczne, chociaż jak na mój gust zdecydowanie za słodkie. Do popicia koniecznie gorzka herbata lub kawa :)
Przepisu na ta okazje szukalam w sieci, bo przyznam szczerze do tej pory banany albo jadalo sie u nas w naturalnej postaci albo byl to ewentualnie jakis koktajl mleczny z bananami. Tak wiec przeszukujac internet natknelam sie na taki oto przepis.
Gospodynią przedłużonej Cukierni jest Iv. Zaproponowała 2 ciekawe przepisy. Jako pierwszy zrobiłam torcik czekoladowy - bardzo lubię takie smaki... To ciasto zrobiłam jako drugie. Trochę przeszkadza mi proszek do pieczenia, następnym razem dałabym mniej albo wcale.
To tradycyjny, stary przepis na aromatyczny piernik świąteczny. Jest o tyle niecodzienny, że zamiast mąki pszennej używa się żytniej i to podprażonej na patelni.
Jeżeli lubicie połączenie mięty z czekoladą, to ten oryginalny sernik na pewno będzie Wam smakował. Jest bardzo delikatny, o kremowej konsystencji, z ukrytymi gdzieniegdzie kawałeczkami miętowych czekoladek. Trochę ciężko się go kroiło, trudno było uzyskać w miarę zgrabne kawałki [ trafił mi się wyjątkowo wilgotny ser ] - za to smak wynagrodził w 100 % niedociągnięcia w wyglądzie :) Polecam !
Nioki czyli inaczej kluski z odbiciem paseczków na specjalnej deseczce lub widelcu. Bardzo smaczne i delikatne z chrupiącymi orzeszkami w maślanym sosie miodowym ...
Jeżeli szukacie potraw z dynią w roli głównej, to blog Bei jest istną kopalnią takich przepisów. Tam też znalazłam przepis na pyszne ciasto dyniowo-czekoladowe. Gorzka czekolada, aromatyczna skórka pomarańczowa, cynamon, chrupiące migdały i soczysta dynia - ten zestaw składników daje naprawdę smaczne ciasto. Polecam ! :-)
W podziękowaniu za Wasze wszystkie życzenia, miłe słowa, serdeczności, uściski i całuski zapraszam na mój urodzinowy tort. Tort pyszny, delikatny jak obłoczek, wspaniale czekoladowy, słodki, ale nie za słodki. Świetny kakaowy biszkopt (który udał mi się bez problemów), przełożony musem czekoladowym wykonanym na bazie serka mascarpone i śmietany, truskawkami i truskawkowym musem. Tort idealny. Niebo w gębie.
Przekonałam się, że z dyni można przygotować nie tylko ciasta i ciasteczka, ale i ciekawy deser. Pudding dyniowy konsystencją przypomina kremowy sernik. Ma delikatny smak, który zaostrzają dodatki - syrop klonowy i orzechy włoskie - dzięki nim deser nabiera charakteru.