Sernik czekoladowo-miętowy

Sernik czekoladowo-miętowy


Zdjęcie - Sernik czekoladowo-miętowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To moja druga propozycja do wielkanocnej akcji Olgi.

Jeżeli lubicie połączenie mięty z czekoladą, to ten oryginalny sernik na pewno będzie Wam smakował. Jest bardzo delikatny, o kremowej konsystencji, z ukrytymi gdzieniegdzie kawałeczkami miętowych czekoladek. Trochę ciężko się go kroiło, trudno było uzyskać w miarę zgrabne kawałki [ trafił mi się wyjątkowo wilgotny ser ]  - za to smak wynagrodził w 100 % niedociągnięcia w wyglądzie :)  Polecam !

Przepis Krystyny9 forum cincin.

 

Zdjęcie - Sernik czekoladowo-miętowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ) :

spód :

  • 1 op. ciastek digestive 225 g [ u mnie Krakuski zbożowe ]
  • 60-70 g masła
  • 4-5 czekoladek After Eight

masa serowa :

  • 700 g sera śmietankowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 op. czekoladek After Eight [ wyjąć 4-5 sztuk do zrobienia spodu ]
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej [ z lekką górką ]
  • 0,5-1 szklanki cukru [ dałam ok.0,75 szkl. ]
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

wierzch śmietanowy :

  • ok. 300 g gęstej śmietany [ u mnie 18% zmieszana z 36% ]
  • opcjonalnie : 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Ciastka pokruszyć drobno, wymieszać je z rozpuszczonym masłem i czekoladkami pokrojonymi na małe kawałki. Mieszaniną wyłożyć spód i boki tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez ok.15 minut.

Wyjętą z piekarnika tortownicę owinąć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową [ bardzo szczelnie, bo sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej ].

Ser śmietankowy wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać jajka, mąkę i ekstrakt, ponownie wymieszać.

Każdą czekoladkę przekroić na 4 części. 1/3 ilości czekoladek ułożyć na podpieczonym spodzie. Wylać na nie połowę masy serowej. Na masie ułożyć kolejne 1/3 czekoladek, zalać resztą masy. Na wierzchu ułożyć resztę czekoladek.

Tortownicę z sernikiem wstawić do większego naczynia napełnionego gorącą wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy [ u mnie była to duża blacha ]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 1 godzinę 10 minut.

Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć śmietanę [ można do niej dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego ]. Wstawić sernik ponownie do piekarnika , który w tym momencie należy wyłączyć - i zostawić go w nim na 15 minut.

Gotowy sernik ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.


 

Kategorie przepisów