Makowiec warstwowy

Przepis z Galerii Potraw podany przez Krystynę911 . Nigdy nie robiłam prawdziwego , zwijanego makowca - prawdę mówiąc trochę się bałam , że może mi nie wyjść . Na początek postanowiłam zrobić coś łatwiejszego . Kiedy zobaczyłam wypiek Krystyny , od razu zapisałam przepis z mocnym postanowieniem przetestowania go . Nie zawiodłam się - makowiec wyszedł kruchy i delikatny , a mak z wiśniami i czekoladą to cytując Krystynę "genialne połączenie " . Ciasto po upieczeniu jest kruche i takie najbardziej mi smakuje , na drugi dzień robi się bardziej miękkie (chłonie wilgoć z masy makowej i wiśni ) , ale nadal jest pyszne :)

Zdjęcie - Makowiec warstwowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

nadzienie :

  • puszka gotowego maku 850 g ( dałam 900 g )
  • 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy ( u mnie - 2 słoiki dżemu wiśniowego )
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy ( to mój dodatek )

polewa czekoladowa :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.

Formę do pieczenia ( u autorki 24 x 36 , ja robiłam w formie o wymiarach 24 x 30 ) wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .

Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .

Zdjęcie - Makowiec warstwowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernik orkiszowy, długodojrzewający
5

Piernik orkiszowy, długodojrze…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Makowiec na biszkopcie
4

Makowiec na biszkopcie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Strucla makowa
10

Strucla makowa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Piernik toruński
4

Piernik toruński

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Makowiec
4

Makowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Piernik toruński
10

Piernik toruński

Majana Majana
Majanowe pieczenie