Makowiec z jabłkami

Palce lizać! Taki wspaniały makowiec upiekłam)))

Makowiec z jabłkami

1,5 szklanki maku

4 jabłka

5 jajek

paczka kandyzowanych daktyli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

aromat migdałowy

kostka masła

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki pszennej

mleko

Mak gotujemy z mlekiem przez około30 minut. Po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce na duże nitki. Kasze mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec wlewamy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej blachy i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Ja zrobiłam z resztek czekolad, które nie miały wzięcia:) Ciasto jest wilgotne, smaczne i pewnie zrobię go za tydzień, bo smakował nawet teściowej;)

 

Przepisy z tych kategorii

Babcina szarlotka
2

Babcina szarlotka

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tarta z krewetkami

Tarta z krewetkami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Soczysta pieczeń wieprzowa

Soczysta pieczeń wieprzowa

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarn…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Soczysta pieczeń z

Soczysta pieczeń z "rękawa" w…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
2

Rogaliki 3 składnikowe z marmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem jak zrobić?…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klasyczny jabłecznik (bez miksera)
1

Klasyczny jabłecznik (bez miks…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty