Chleb z płatkami owsianymi
Synek poprosił mnie,bym upiekła chlebek - taki jak na święta. Nie chciałam jednak się powtarzać, więc sięgnęłam po inny przepis. Jest to chlebek z płatkami owsianymi z przepisu Dorotuś. Smakuje wybornie! Miękki, z cudownie chrupiącą skórką, pachnący ciepłym chlebkiem prosto z piekarni, a zjadany z masełkiem czy z serkiem (w przypadku mojego dziecka) jest doskonały na pożywne śniadanie dla małego człowieka... Dla dużego też :)
Składniki:
*350 ml ciepłego mleka
*50 ml ciepłej wody
*25g miękkiego masła
*2 łyżeczki cukru
*1 łyżeczka soli
*300g mąki chlebowej
*150g płatków owsianych
*1,5 łyżeczki drożdży instant
Wykonanie:
Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka i poczekać, aż ruszą. Masło rozpuścić i wychłodzić, a następnie razem z mlekiem i drożdżami dodać do pozostałych składników.Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i zostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)