Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką
![Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką](/obrazek/duze/weekendowa-piekarnia-po-godzinach-5-100-chleb-zytni-z-zaparka-56381.jpeg)
![Zdjęcie: Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/56381.jpeg)
W kolejnej Weekendowej Piekarni po Godzinach piekliśmy przepyszny chleb.
Wilgotny, lekko kleisty, prawdziwy żytni chleb.
Zadanie nr 5 - 100% chleb żytni z zaparką
Zaparka
240g gorącej wody60g żytniej maki razowej
Zaczyn zakwasowy
30g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)85g wody85g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe
200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (100% hydracji)100g wody temp.20C300g zaparki300g białej mąki żytniej (720) lub sitkowej8g soli
![Zdjęcie: Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/56382.jpeg)
1. Zaparka Przygotować zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorąca woda (temp.90C), dokładnie wymieszać, pozbywając się większych grudek. Zostawić pod przykryciem na 14 godzin
2. Zaczyn Wymieszać składniki zaczynu, przykryć i zostawić w temp 21C na 14 godzin.
3. Mieszanie Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut.
4. Fermentacja główna Ciasto ostawić w misce na 1 godzinę w 28C.
5. Formowanie Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do naoliwionej chlebowej rynienki (2 funtowej).
6. Ostatnia fermentacja Zostawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej (ma urosnąć do brzegów foremki).
7. Pieczenie Piec w piecu rozgrzanym do 260C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie wystudzić, następnie zawinąć w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Kroić chleb dopiero dnia następnego.
![Zdjęcie: Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/56383.jpeg)
![Zdjęcie: Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/56384.jpeg)