Ciasteczka migdałowe


Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)
Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.

Mam nadzieje, że Waszej rodzinie również zasmakują.

Składniki :

340 g migdałów
2 jajka
200 g drobnego cukru kryształ ( ja przetarłam cukier przez sitko)
100 g cukru pudru do obtoczenia
½ łyżki kakao
1 ½ łyżki olejku migdałowego, ja dodałam portugalskiego likieru migdałowego *
powidła śliwkowe mojego Łasucha


Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku i obrać z skórki. Ja nie obierałam, ale można też kupić obrane.
Migdały zmieliłam tak, że powstała z nich migdałowa mąka.
Wymieszałam migdały z cukrem i kakao. Dodałam jajka oraz likier, a następnie wszystko zmiksowałam. Tak powstała masa, z której zrobiłam ciastka.
Z przepisu powinno wyjść ok. 30 ciastek, ale u mnie różnie bywa i jeśli nie lepię małych kulek (czyli ok. 3-4 cm) ciastek wychodzi mniej.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy kulki, a w nich robimy dziurkę palcem (uwaga nie na wylot, raczej taką jak w klusce śląskiej). Ciastka pieczemy 10 minut w dolnej części piekarnika, po czym przekładamy na środek piekarnika i pieczemy następne 5 minut.
Podczas pieczenia podgrzewam powidła śliwkowe w rondelku, ale tak na prawdę może być jakiś kwaskowy dżem np. porzeczkowy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najpierw kilka minut na blasze, a później na siatce. Na koniec w wypełniamy dziurki delikatnie podgrzanymi powidłami.

Smacznego!

Idę szukać Łasucha ;-)

Uwaga! *

Z informacji pochodzących od czytelników :-) odnośnie olejku migdałowego wystarczy tylko kilka kropel. Jeśli pieczecie ciastka używając likieru migdałowego proporcje zostają takie jak w przepisie.Należy uważać również na piekarnik gazowy ja piekę w elektrycznym z termoobiegiem.

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis!

Jak zrobić najlepszą pastę Ajv…

Adam Pruski Adam Pruski
Kuchnia Adama

Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :)

Muffiny dyniowe z malinami i k…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Cobbler z korzennnymi śliwkami
1

Cobbler z korzennnymi śliwkami

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Mus śliwkowo-czekoladowy
1

Mus śliwkowo-czekoladowy

figmara figmara
figowe smaki

Tarta migdałowa ze śliwkami

Tarta migdałowa ze śliwkami

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Placek marcepanowy ze śliwkami
1

Placek marcepanowy ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffinki czekoladowe ze śliwkami

Muffinki czekoladowe ze śliwka…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Razowe ciasto cynamonowe ze śliwkami

Razowe ciasto cynamonowe ze śl…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli