Ciasteczka migdałowe


Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)
Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.

Mam nadzieje, że Waszej rodzinie również zasmakują.

Składniki :

340 g migdałów
2 jajka
200 g drobnego cukru kryształ ( ja przetarłam cukier przez sitko)
100 g cukru pudru do obtoczenia
½ łyżki kakao
1 ½ łyżki olejku migdałowego, ja dodałam portugalskiego likieru migdałowego *
powidła śliwkowe mojego Łasucha


Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku i obrać z skórki. Ja nie obierałam, ale można też kupić obrane.
Migdały zmieliłam tak, że powstała z nich migdałowa mąka.
Wymieszałam migdały z cukrem i kakao. Dodałam jajka oraz likier, a następnie wszystko zmiksowałam. Tak powstała masa, z której zrobiłam ciastka.
Z przepisu powinno wyjść ok. 30 ciastek, ale u mnie różnie bywa i jeśli nie lepię małych kulek (czyli ok. 3-4 cm) ciastek wychodzi mniej.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy kulki, a w nich robimy dziurkę palcem (uwaga nie na wylot, raczej taką jak w klusce śląskiej). Ciastka pieczemy 10 minut w dolnej części piekarnika, po czym przekładamy na środek piekarnika i pieczemy następne 5 minut.
Podczas pieczenia podgrzewam powidła śliwkowe w rondelku, ale tak na prawdę może być jakiś kwaskowy dżem np. porzeczkowy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najpierw kilka minut na blasze, a później na siatce. Na koniec w wypełniamy dziurki delikatnie podgrzanymi powidłami.

Smacznego!

Idę szukać Łasucha ;-)

Uwaga! *

Z informacji pochodzących od czytelników :-) odnośnie olejku migdałowego wystarczy tylko kilka kropel. Jeśli pieczecie ciastka używając likieru migdałowego proporcje zostają takie jak w przepisie.Należy uważać również na piekarnik gazowy ja piekę w elektrycznym z termoobiegiem.

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
1

Ciasto kruche z rabarbarem, ma…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pasta z makreli wędzonej z jajkami

Pasta z makreli wędzonej z jaj…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym
1

Sałatka jajeczna z boczkiem i…

Dzi Dzi
karmelowy

Macha  ruloniki z rabarbarem bez laktozy
1

Macha ruloniki z rabarbarem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem sadzonym, c…

food² food²
Food Square

Ciasto odwrócone z rabarbarem
1

Ciasto odwrócone z rabarbarem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
2

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Beti Beti
kruche babeczki

Owsiane muffiny z malinami i kremem z ricotty

Owsiane muffiny z malinami i k…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Ciastka digestive

Ciastka digestive

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Dzi Dzi
karmelowy

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio