Ciasteczka migdałowe


Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)
Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.

Mam nadzieje, że Waszej rodzinie również zasmakują.

Składniki :

340 g migdałów
2 jajka
200 g drobnego cukru kryształ ( ja przetarłam cukier przez sitko)
100 g cukru pudru do obtoczenia
½ łyżki kakao
1 ½ łyżki olejku migdałowego, ja dodałam portugalskiego likieru migdałowego *
powidła śliwkowe mojego Łasucha


Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku i obrać z skórki. Ja nie obierałam, ale można też kupić obrane.
Migdały zmieliłam tak, że powstała z nich migdałowa mąka.
Wymieszałam migdały z cukrem i kakao. Dodałam jajka oraz likier, a następnie wszystko zmiksowałam. Tak powstała masa, z której zrobiłam ciastka.
Z przepisu powinno wyjść ok. 30 ciastek, ale u mnie różnie bywa i jeśli nie lepię małych kulek (czyli ok. 3-4 cm) ciastek wychodzi mniej.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy kulki, a w nich robimy dziurkę palcem (uwaga nie na wylot, raczej taką jak w klusce śląskiej). Ciastka pieczemy 10 minut w dolnej części piekarnika, po czym przekładamy na środek piekarnika i pieczemy następne 5 minut.
Podczas pieczenia podgrzewam powidła śliwkowe w rondelku, ale tak na prawdę może być jakiś kwaskowy dżem np. porzeczkowy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najpierw kilka minut na blasze, a później na siatce. Na koniec w wypełniamy dziurki delikatnie podgrzanymi powidłami.

Smacznego!

Idę szukać Łasucha ;-)

Uwaga! *

Z informacji pochodzących od czytelników :-) odnośnie olejku migdałowego wystarczy tylko kilka kropel. Jeśli pieczecie ciastka używając likieru migdałowego proporcje zostają takie jak w przepisie.Należy uważać również na piekarnik gazowy ja piekę w elektrycznym z termoobiegiem.

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Faworki z krupczatką

Faworki z krupczatką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik kawowy z bezą i kremem
1

Sernik kawowy z bezą i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Sernik gotowany na miodowych c…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto z bananami „bananowy puszek”
1

Ciasto z bananami „bananowy pu…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku
1

Jajka z dynią i boczniakami po…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Starbucks brownie

Starbucks brownie

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pyszne (!) brownie z fasoli
1

Pyszne (!) brownie z fasoli

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Tort czekoladowo - kawowy z po…

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowy tort dla wojownika

Czekoladowy tort dla wojownika

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Świąteczny Trójsmak
1

Świąteczny Trójsmak

mapik27 mapik27
Świat Ciasta