Ciasteczka migdałowe


Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)
Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.

Mam nadzieje, że Waszej rodzinie również zasmakują.

Składniki :

340 g migdałów
2 jajka
200 g drobnego cukru kryształ ( ja przetarłam cukier przez sitko)
100 g cukru pudru do obtoczenia
½ łyżki kakao
1 ½ łyżki olejku migdałowego, ja dodałam portugalskiego likieru migdałowego *
powidła śliwkowe mojego Łasucha


Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku i obrać z skórki. Ja nie obierałam, ale można też kupić obrane.
Migdały zmieliłam tak, że powstała z nich migdałowa mąka.
Wymieszałam migdały z cukrem i kakao. Dodałam jajka oraz likier, a następnie wszystko zmiksowałam. Tak powstała masa, z której zrobiłam ciastka.
Z przepisu powinno wyjść ok. 30 ciastek, ale u mnie różnie bywa i jeśli nie lepię małych kulek (czyli ok. 3-4 cm) ciastek wychodzi mniej.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy kulki, a w nich robimy dziurkę palcem (uwaga nie na wylot, raczej taką jak w klusce śląskiej). Ciastka pieczemy 10 minut w dolnej części piekarnika, po czym przekładamy na środek piekarnika i pieczemy następne 5 minut.
Podczas pieczenia podgrzewam powidła śliwkowe w rondelku, ale tak na prawdę może być jakiś kwaskowy dżem np. porzeczkowy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najpierw kilka minut na blasze, a później na siatce. Na koniec w wypełniamy dziurki delikatnie podgrzanymi powidłami.

Smacznego!

Idę szukać Łasucha ;-)

Uwaga! *

Z informacji pochodzących od czytelników :-) odnośnie olejku migdałowego wystarczy tylko kilka kropel. Jeśli pieczecie ciastka używając likieru migdałowego proporcje zostają takie jak w przepisie.Należy uważać również na piekarnik gazowy ja piekę w elektrycznym z termoobiegiem.

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z kruszonką i śliwkami

Sernik na zimno z kruszonką i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czekośliwka z pomarańczą

Czekośliwka z pomarańczą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Tarta obłędnie czekoladowa

Tarta obłędnie czekoladowa

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Łatwe ciasto ze śliwkami
2

Łatwe ciasto ze śliwkami

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto pyszny Michałek
1

Ciasto pyszny Michałek

Beti Beti
kruche babeczki

Jesienny budyń jaglany

Jesienny budyń jaglany

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym
2

Cynamonowe naleśniki z dżemem…

figmara figmara
figowe smaki

 Mufiiny dyniowo-śliwkowe
1

Mufiiny dyniowo-śliwkowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Śliwki pieczone w rumie i buchty drożdżowe z kruszonką. Śniadanie na jesień
2

Śliwki pieczone w rumie i buch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Powidła śliwkowe z cynamonem

Powidła śliwkowe z cynamonem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką

Drożdżowe z dynią, śliwkami i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao

Tyna Tyna
In cooking we trust