Ciasteczka migdałowe


Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)
Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.

Mam nadzieje, że Waszej rodzinie również zasmakują.

Składniki :

340 g migdałów
2 jajka
200 g drobnego cukru kryształ ( ja przetarłam cukier przez sitko)
100 g cukru pudru do obtoczenia
½ łyżki kakao
1 ½ łyżki olejku migdałowego, ja dodałam portugalskiego likieru migdałowego *
powidła śliwkowe mojego Łasucha


Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku i obrać z skórki. Ja nie obierałam, ale można też kupić obrane.
Migdały zmieliłam tak, że powstała z nich migdałowa mąka.
Wymieszałam migdały z cukrem i kakao. Dodałam jajka oraz likier, a następnie wszystko zmiksowałam. Tak powstała masa, z której zrobiłam ciastka.
Z przepisu powinno wyjść ok. 30 ciastek, ale u mnie różnie bywa i jeśli nie lepię małych kulek (czyli ok. 3-4 cm) ciastek wychodzi mniej.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy kulki, a w nich robimy dziurkę palcem (uwaga nie na wylot, raczej taką jak w klusce śląskiej). Ciastka pieczemy 10 minut w dolnej części piekarnika, po czym przekładamy na środek piekarnika i pieczemy następne 5 minut.
Podczas pieczenia podgrzewam powidła śliwkowe w rondelku, ale tak na prawdę może być jakiś kwaskowy dżem np. porzeczkowy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najpierw kilka minut na blasze, a później na siatce. Na koniec w wypełniamy dziurki delikatnie podgrzanymi powidłami.

Smacznego!

Idę szukać Łasucha ;-)

Uwaga! *

Z informacji pochodzących od czytelników :-) odnośnie olejku migdałowego wystarczy tylko kilka kropel. Jeśli pieczecie ciastka używając likieru migdałowego proporcje zostają takie jak w przepisie.Należy uważać również na piekarnik gazowy ja piekę w elektrycznym z termoobiegiem.

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kremowe jajka zapiekane

Kremowe jajka zapiekane

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka Zebra
2

Babka Zebra

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sałatka z awokado i jajek
1

Sałatka z awokado i jajek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka migdałowa bez mąki pszennej

Babka migdałowa bez mąki pszen…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Puszyste naleśniki biszkoptowe dla NieAlergika

Puszyste naleśniki biszkoptowe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Mini torciki dacquoise – beza…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zdrowe batoniki śliwkowe

Zdrowe batoniki śliwkowe

food² food²
Food Square

Pierogi z gęsiną i śliwkami

Pierogi z gęsiną i śliwkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe z wędzoną śli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pyszne (!) brownie z fasoli
1

Pyszne (!) brownie z fasoli

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Tort czekoladowo - kawowy z po…

Beti Beti
kruche babeczki

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary