Ciasteczka migdałowe


Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Paczka migdałów leżała spokojnie w kuchni. Niby nic, a jednak każdego dnia ginęły z niej migdały. Kto mógł je zjeść? Kiedy usłyszałam hałas i szelest worka, zobaczyłam Łasucha, który pozbawia mnie zapasów. Przegoniłam go z kuchni i schowałam, żeby następnego dnia zrobić ciastka migdałowe rodem z Włoch :-)
Tak! to nie bajka, to prawda! Łasuch istnieje naprawdę. Przekonałam się, że najmniejsze Łasuszki lubią migdałowe ciasteczka tak jak ten dorosły.

Mam nadzieje, że Waszej rodzinie również zasmakują.

Składniki :

340 g migdałów
2 jajka
200 g drobnego cukru kryształ ( ja przetarłam cukier przez sitko)
100 g cukru pudru do obtoczenia
½ łyżki kakao
1 ½ łyżki olejku migdałowego, ja dodałam portugalskiego likieru migdałowego *
powidła śliwkowe mojego Łasucha


Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku i obrać z skórki. Ja nie obierałam, ale można też kupić obrane.
Migdały zmieliłam tak, że powstała z nich migdałowa mąka.
Wymieszałam migdały z cukrem i kakao. Dodałam jajka oraz likier, a następnie wszystko zmiksowałam. Tak powstała masa, z której zrobiłam ciastka.
Z przepisu powinno wyjść ok. 30 ciastek, ale u mnie różnie bywa i jeśli nie lepię małych kulek (czyli ok. 3-4 cm) ciastek wychodzi mniej.
Piekarnik należy wcześniej nagrzać do 180 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy kulki, a w nich robimy dziurkę palcem (uwaga nie na wylot, raczej taką jak w klusce śląskiej). Ciastka pieczemy 10 minut w dolnej części piekarnika, po czym przekładamy na środek piekarnika i pieczemy następne 5 minut.
Podczas pieczenia podgrzewam powidła śliwkowe w rondelku, ale tak na prawdę może być jakiś kwaskowy dżem np. porzeczkowy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najpierw kilka minut na blasze, a później na siatce. Na koniec w wypełniamy dziurki delikatnie podgrzanymi powidłami.

Smacznego!

Idę szukać Łasucha ;-)

Uwaga! *

Z informacji pochodzących od czytelników :-) odnośnie olejku migdałowego wystarczy tylko kilka kropel. Jeśli pieczecie ciastka używając likieru migdałowego proporcje zostają takie jak w przepisie.Należy uważać również na piekarnik gazowy ja piekę w elektrycznym z termoobiegiem.

Zdjęcie - Ciasteczka migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bardzo kruche świąteczne ciasteczka

Bardzo kruche świąteczne ciast…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne
1

Joulutorttu, czyli fińskie cia…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich

Korzenne ciastka z amarantusa…

food² food²
Food Square

Pierniczki brukowce

Pierniczki brukowce

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciastka z żurawiną

Kruche ciastka z żurawiną

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka śnieżne kule

Ciasteczka śnieżne kule

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki makowe drożdżowe

Ślimaczki makowe drożdżowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Legnickie bomby piernikowe

Legnickie bomby piernikowe

Beti Beti
kruche babeczki

Berlińskie ciasteczka twarogowe

Berlińskie ciasteczka twarogow…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Śniadanie do łóżka #226: Owsiane ciasteczka z żurawiną

Śniadanie do łóżka #226: Owsia…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

MÖNDLUSNÚDAR (Islandzkie bułki) - z budyniem i malinami

MÖNDLUSNÚDAR (Islandzkie bułki…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wafle kokosowe

Wafle kokosowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake