Ciasto czekoladowe z dynią
Jeżeli szukacie potraw z dynią w roli głównej, to blog Bei jest istną kopalnią takich przepisów. Tam też znalazłam przepis na pyszne ciasto dyniowo-czekoladowe.
Gorzka czekolada, aromatyczna skórka pomarańczowa, cynamon, chrupiące migdały i soczysta dynia - ten zestaw składników daje naprawdę smaczne ciasto. Polecam ! :-)
Składniki ( na tortownicę o średnicy 22 cm ) :
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 130 g gorzkiej czekolady - rozpuszczonej i przestudzonej
- 200 g startej dyni (jeżeli dynia jest zbyt soczysta, można ją lekko odcisnąć)
- 200 g drobno startych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1,5 łyżki soku pomarańczowego (lub Grand Marnier albo rumu)
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem na białą masę, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie wymieszać.
Do masy dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut (do suchego patyczka).