Ciasto bananowe



Przepisu na ta okazje szukalam w sieci, bo przyznam szczerze do tej pory banany albo jadalo sie u nas w naturalnej postaci albo byl to ewentualnie jakis koktajl mleczny z bananami. Tak wiec przeszukujac internet natknelam sie na taki oto przepis.
Poniewaz wygladal na dosc interesujacy postanowilam ten cudny chlebek zrobic samodzielnie. Chlebek okazal sie pysznym ciastem bananowym o bardzo swiezym i aromatycznym smaku. Cynamon i rodzynki bardzo fajnie wspolgraja w bananami. Ja uzylam bananow malo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak.
Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej kawki lub herbatki.


skladniki:
1/2 kg bananow
125 ml miodu
100g rodzynek
2 jajka
250g maki
125g cukru
125g masla
1/2 lyzeczki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase.
W osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem.
Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza.
Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Ja uzylam keksowki.
Pieczemy okolo 60 minut w temperaturze 180°C. Skorka powinna byc rumiana i chrupiaca.
Smacznego!
