Fajny pomysł na cukinię jako warzywny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dość neutralna w smaku cukinia nabiera ciekawego aromatu sezamu, czosnku i imbiru. Bardzo smaczne połączenie, warto wypróbować :)
Dziś przedstawiam przepis na doskonały obiad, który praktycznie robi się sam. Soczysty kurczak, pieczony w piekarniku z papryką i pieczarkami, wraz z przepysznym sosem z pomidorów i słodkiego, czerwonego wina
Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki termicznej, zbyt długie smażenie powoduje, że mięso twardnieje. Kurki idealnie komponują się z polędwicą, zimą można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Potrawa będzie smakowała z razowym pieczywem i surówką. Zaczyna się sezon na grzyby, korzystajmy z dobrodziejstw natury :-)
Drożdże wymieszaj z cukrem. Dodaj mleko i dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw aby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto - tutaj idealnie sprawdzi się robot z hakiem...
Najprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.
Dziś niezwykle łatwy przepis na bardzo sezonowe danie – leczo. Tradycyjnie z podsmażoną kiełbasą, papryką, fasolką szparagową, pomidorami i dużą ilością cukinii.
Dostałam od sąsiada cukinię, jeszcze ciepłą od słońca starłam na tarce, dodałam zaczyn drożdżowy, garść ziół, szczyptę przypraw do smaku i po chwili na talerzach zagościły małe placuszki.
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo; Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony.
Paprykarz w puszce sam w sobie nieźle nadaje się na prowiant biwakowy, jednak z uwagi na przeróżny skład oraz surowiec rybny wszelakiego pochodzenia, w warunkach domowych polecam zrobić taką pastę samodzielnie.
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej.