Placki z cukinii na drożdżach

Placki z cukinii na drożdżach
Dostałam od sąsiada cukinię, jeszcze ciepłą od słońca starłam na tarce, dodałam zaczyn drożdżowy, garść ziół, szczyptę przypraw do smaku i po chwili na talerzach zagościły małe placuszki. Polecam na letni obiad i kolację, będą smakowały z gęstym jogurtem, lub dipem czosnkowym. Ja dodałam do placków dwie papryczki pepperoni, ponieważ skala ostrości u tej odmiany jest różna, polecam dodać jedną, lub zastąpić ją czosnkiem lub cebulką :-)

Zdjęcie - Placki z cukinii na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 400 g startej odsączonej cukinii
  • 1 papryczka pepperoni lub mała cebulka drobno pokrojona
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży plus 2 łyżki wody
  • garść ulubionych ziół ( u mnie koperek i bazylia )
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • sól
  1. Startą cukinię delikatnie solę i odstawiam na 10 min.
  2. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie i odstawiam na 10 min w ciepłe miejsce.
  3. Z cukinii partiami wyciskam nadmiar soku.
  4. Do zaczynu dodaję jajka i żółtko, całość mieszam, dodaję mąkę, cukinię, papryczkę i resztę składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
  5. Na rozgrzany olej łyżką nakładam małe placuszki, smażę na rumiano. Gotowe układam na papierowym ręczniku, osączając nadmiar tłuszczu. Smacznego :-)

Zdjęcie - Placki z cukinii na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki z cukinii na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów