Placki z cukinii na drożdżach
Dostałam od sąsiada cukinię, jeszcze ciepłą od słońca starłam na tarce, dodałam zaczyn drożdżowy, garść ziół, szczyptę przypraw do smaku i po chwili na talerzach zagościły małe placuszki. Polecam na letni obiad i kolację, będą smakowały z gęstym jogurtem, lub dipem czosnkowym. Ja dodałam do placków dwie papryczki pepperoni, ponieważ skala ostrości u tej odmiany jest różna, polecam dodać jedną, lub zastąpić ją czosnkiem lub cebulką :-)
Składniki
- 400 g startej odsączonej cukinii
- 1 papryczka pepperoni lub mała cebulka drobno pokrojona
- 100 g mąki pszennej
- 4 dkg drożdży plus 2 łyżki wody
- garść ulubionych ziół ( u mnie koperek i bazylia )
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól
- Startą cukinię delikatnie solę i odstawiam na 10 min.
- Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie i odstawiam na 10 min w ciepłe miejsce.
- Z cukinii partiami wyciskam nadmiar soku.
- Do zaczynu dodaję jajka i żółtko, całość mieszam, dodaję mąkę, cukinię, papryczkę i resztę składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Na rozgrzany olej łyżką nakładam małe placuszki, smażę na rumiano. Gotowe układam na papierowym ręczniku, osączając nadmiar tłuszczu. Smacznego :-)