Expresowe bułeczki
Wakacje już za kilka godzin...
W nocy bardziej nie spałam niż spałam, bo ciągle myślałam czy wszystko już spakowane, czy wszystkie informacje przekazane, czy wszystkie sprawy załatwione...
Nad ranem też nie dane było mi spać, więc zamiast przewracać się z boku, na bok i przeklinać swoją głupią naturę, wstałam i przygotowałam bułeczki...
Bułeczki ekspresowe
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki pszennej bułkowej typ 650
- 1 szklanka mleka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- ulubione ziarna do posypania
Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto - tutaj idealnie sprawdzi się robot z hakiem.
Stolnicę oprósz lekko mąką. Wyłóż ciasto i podziel je na 8 części (jeśli wolisz mniejsze bułeczki, ciasto podziel na 12 części). Z każdej uformuj ulubiony kształt bułeczki.
Bułki układaj na blaszce, u mnie z podkładem silikonowym, więc nie muszę jej smarować czy wykładać papierem do pieczenia. Bułki posyp ulubionymi ziarnami.
W tym czasie możesz włączyć piekarnik, ustawiając go na 200 stopni.
Do nagrzanego piekarnika wstaw blaszkę z bułkami. Piecz 10-15 minut w zależności od wielkości bułek - powinny być w lekko złotym kolorze.
Bułeczki ekspresowe
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: