Tort czekoladowy z jagodami
Ten wyborny tort polecam na chłodniejsze dni, aczkolwiek nie wierzę, że nie skusi nie jednego smakosza czekolady. Bowiem smakuje rewelacyjnie, przepyszne czekoladowe ciasto z delikatnym kremem i mnóstwem czarnych jagód. Całosć zwieńczona czekoladową polewą i uroczymi płatkami róży.
Pomysł na dekoracje od Carli Bardi z książki „Czekolada”. Moje płatki niestety nie są jadalne, tworzą tylko przepiękną dekorację.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 200 g ciemnego cukru najlepiej muscovado
- 4 jaja
- 250 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g ciemnego kakao
- 250 ml maślanki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rumu
Składniki na krem:
- 200 ml kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
Składniki na polewę czekoladową:
- 180 ml smietany kremówki 30 %
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki golden syrupu /złoty syrop/ lub 40 g niesolonego masła
oraz:
- 3 łyżki dżemu jagodowego
- 250 g świeżej czarnej jagody
- płatki czerwone z jednej róży
- listki mięty
Wykonanie:
- Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę.
- Dodać po jednym jajku oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i rum.
- Mąkę wymieszać z solą, sodą, proszkiem i kakao.
- Przesiać i dodać na dwa razy razem z maślanką do utartej masy.
- Formę tortową o średnicy 23-24 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, wanilię i mascarpone,
- Całosć zmiksować na puszystą masę.
- Ciasto wystudzone przekroić na dwa blaty.
- Jeden blat posmarować dżemem jagodowym, na niego wyłożyć połowę umytych i osuszonych jagód.
- Jagody przykryć przygotowanym kremem i na wierzch kremu wyłożyć pozostałe jagody.
- Przykryć drugim blatem i posmarować cienką warstwą dżemu jagodowego.
- Posmarować polewą czekoladową, udekorować jagodami, płatkami róży i listkami mięty.
Wykonanie polewy czekoladowej:
- Smietanę doprowadzić do wrzenia, odstawić z palnika.
- Do gorącej dodać kawałki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.
- Na koniec dodać golden syrup lub masło i starannie wymieszać.
Smacznego ?
dekoracja tortu z książki: Carli Bardi „Czekolada”