Leczo z cukinią

Zdjęcie - Leczo z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4

Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min

Ingredients

  1. 600 g kiełbasy myśliwskiej *
  2. 500 ml passaty pomidorowej **
  3. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  4. 400 g cukinii zielonej
  5. 200 ml wody
  6. 4 papryki różnokolorowe
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 2 cebule
  9. 1 łyżka smalcu
  10. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  11. ½ łyżeczki ostrej papryki
  12. ⅓ łyżeczki cukru
  13. pieprz czarny
  14. sól

Dodatkowo

  1. świeża bagietka

Instructions

  1. Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
  2. Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  3. * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
  4. ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

Notes

  1. - jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kurkami, czosnkiem i tymiankiem. Kurka latem wygrywa!

Pierogi z kurkami, czosnkiem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek

Polędwiczka wieprzowa w sosie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Makaron z fasolką i pomidorami
3

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym
3

Kritharaki - makaronowa sałatk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowo od A do M
1

Fasolka szparagowa z pomidoram…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczarkami
1

Sałatka z pieczarkami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem
1

Zupa jarzynowa z fasolą i maka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem
1

Jaglany budyń z wegańskim słon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muszle makaronowe z mięsem mielonym, pomidorem i kukurydzą zapiekane w sosie pomidorowym
2

Muszle makaronowe z mięsem mie…

Beti Beti
kruche babeczki

Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne
1

Hot Cross Buns – angiels…

food² food²
Food Square

Piaskowa babka czekoladowa
1

Piaskowa babka czekoladowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy