Leczo z cukinią

Zdjęcie - Leczo z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4

Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min

Ingredients

  1. 600 g kiełbasy myśliwskiej *
  2. 500 ml passaty pomidorowej **
  3. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  4. 400 g cukinii zielonej
  5. 200 ml wody
  6. 4 papryki różnokolorowe
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 2 cebule
  9. 1 łyżka smalcu
  10. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  11. ½ łyżeczki ostrej papryki
  12. ⅓ łyżeczki cukru
  13. pieprz czarny
  14. sól

Dodatkowo

  1. świeża bagietka

Instructions

  1. Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
  2. Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  3. * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
  4. ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

Notes

  1. - jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki - kottbullar

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rösti z serem halloumi i chorizo
1

Rösti z serem halloumi i chori…

food² food²
Food Square

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bigos z dyni i warzyw korzennych
2

Bigos z dyni i warzyw korzenny…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron ze szpinakiem i mascarpone
1

Makaron ze szpinakiem i mascar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Muszle zapiekane z kurczakiem i cukinią
2

Muszle zapiekane z kurczakiem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Gulasz z cukinią

Gulasz z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kwiaty cukinii nadziewane kurkami, ricottą i parmezanem. Fragment…

Kwiaty cukinii nadziewane kurk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto czekoladowe z cukinią
2

Ciasto czekoladowe z cukinią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Quiche z kozim serem i cukinią baby

Quiche z kozim serem i cukinią…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki warzywne z cukinią i marchewką
4

Placki warzywne z cukinią i ma…

napiecyku napiecyku
napiecyku