Leczo z cukinią

Zdjęcie - Leczo z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4

Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min

Ingredients

  1. 600 g kiełbasy myśliwskiej *
  2. 500 ml passaty pomidorowej **
  3. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  4. 400 g cukinii zielonej
  5. 200 ml wody
  6. 4 papryki różnokolorowe
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 2 cebule
  9. 1 łyżka smalcu
  10. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  11. ½ łyżeczki ostrej papryki
  12. ⅓ łyżeczki cukru
  13. pieprz czarny
  14. sól

Dodatkowo

  1. świeża bagietka

Instructions

  1. Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
  2. Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  3. * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
  4. ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

Notes

  1. - jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki

Przepisy z tych kategorii

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Piernikowe muffinki bananowo – cukiniowe z orzechami

Piernikowe muffinki bananowo –…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Roladki z cukinii z kozim serem

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cyt…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Pieczone frytki z ...cukinii :)

Pieczone frytki z ...cukinii :…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Eintopf z kurek i dorsza
1

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą
1

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!
2

Pierogi z czereśniami zapiekan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kluski z dziurką z truskawkami

Kluski z dziurką z truskawkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu