Leczo z cukinią
Dziś niezwykle łatwy przepis na bardzo sezonowe danie – leczo. Tradycyjnie z podsmażoną kiełbasą, papryką, fasolką szparagową, pomidorami i dużą ilością cukinii. Niezwykle satysfakcjonujące danie i nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Korzystajmy z uroków lata i sezonowych warzyw, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Leczo z cukinią
(6 porcji)
Składniki:
- 350 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 4 szalotki, pokrojone na połówki lub ćwiartki (lub 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki)
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 800 g cukinii, żółtej lub zielonej, pokrojonej w grubą kostkę
- 100 g żółtej fasoli szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
- 125 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją do ładnego zarumienienia, po czym wrzuć czosnek, szalotki, pieczarki i smaż całość przez kilka minut.
- Następnie dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i dodaj fasolki. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj paprykę i cukinię i gotuj kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dopraw leczo cukrem, solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami.
Smacznego!
English version
Courgette stew
(6 servings)
Ingredients:
- 350 g sausage, sliced
- 4 shallots,cut in halves or quarters (or 2 medium onion, sliced)
- 4 garlic cloves, minced
- 800 g courgette, yellow or green,chopped
- 100 g yellow beans,trimmed and cut in halves
- 100 g green beans, trimmed and cut in halves
- 125 g mushroom, chopped
- 1 yellow pepper, cut into stripes
- 1 red pepper, cut into stripes
- 2 x 400 g tin of chopped tomatoes
- salt and pepper
- 1 tsp sugar
- 2 tbsp vegetable oil
- fresh flat parsley, chopped
Preparation:
- Heat a couple spoonfuls of vegetable oil in a deep and large pan. Add sausage and cook until nice and brown, next add garlic, shallots and mushrooms and stir-fry for a couple of minutes.
- Add chopped tomatoes and bring it to boil. Now add beans and cook for around 10 minutes. After that time add peppers and courgette and cook for another 10-15 minutes,until all veggies are soft.
- Season with sugar, salt and pepper, garnish with chopped parsley and serve.
Enjoy!