Sałatka z pomidorów i kiszonego ogórka
Najprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.Gdy tylko przejedza sie pierwsze "malosolne" ogorki ,a pomidory pachna juz i smakuja latem najlepszy to czas ja popelnic.Pasuje wlasciwie do wszystkiego,a z bagietka moze stanowic samodzielne danie.Moja za kazdym razem jest inna,a sprawia to dodatek ziol.Pyszna z oregano,z dodatkiem miety.tymianku lub bazylii.
Skladniki na 2 porcje:
2 pomidory
2 domowe kiszone ogorki malosolne
1 srednia cebula biala lub czerwona lub czosnkowa
2 lyzki oliwy cytrynowej
1 lyzka octu bialego winnego
1 b.plaska lyzeczka miodu
sol,pieprz
Wykonanie:
- cebule obrac,przekroic na pol i pokroic w polkrazki .Przesypac sola,wymieszac i ugniesc ,by sol zmiekla.Odstawic
- pomidory przekroic na pol ,wyciac pietki pokroic w cienkie polplasterki lub mniejsze kawalki
- ogorka odsaczyc z zalewy,osuszyc,przekroic na pol ,a nastepnie pokroic w polplasterki
- oliwe polaczyc z octem winnym i miodem na gladki krem
- ziola posiekac
- wszystkie skladniki polaczyc,wymieszac ,doprawic ewentualnie sola i pieprzem.Podawac schlodzona