Ananasowe z kremem budyniowym
- SKŁADNIKI :
- ( blacha 24 x 28 cm )
- BISZKOPT :
- * jajko - 4 szt
- * mąka pszenna - 4 łyżki
- * mąka ziemniaczana - 4 łyżki
- * cukier - 8 łyżek
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- KREM :
- * budyń śmietankowy - 1 op
- * mleko - 1,5 szkl
- * mąka pszenna - łyżka
- * cukier - 2 łyżki
- * masło - 170 g
- * żółtko - 1 szt
- * ananasy z puszki - 200 g
Jak wiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!
Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!
Gościły już u mnie :
Budyniowe z truskawkami i galaretką
Budyniowe z rabarbarem i kruszonką
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym
Miętusek z kremem miętowo – budyniowym
i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!
Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!
Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!
Szybki , smaczny i łatwy!
Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.
KREM :
Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka.
Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony! budyń.
Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy.
CAŁOŚC :
Przygotowaną masę wyciągamy na blat biszkoptowy , rozsmarowujemy po całości.
Przykrywamy drugim blatem , obficie posypuemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki ” do przegryzienia „.
Smacznego!