Ananasowe z kremem budyniowym

Ananasowe z kremem budyniowym
  • SKŁADNIKI :
  • ( blacha 24 x 28 cm )
  • BISZKOPT :
  • * jajko - 4 szt
  • * mąka pszenna - 4 łyżki
  • * mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • * cukier - 8 łyżek
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • KREM :
  • * budyń śmietankowy - 1 op
  • * mleko - 1,5 szkl
  • * mąka pszenna - łyżka
  • * cukier - 2 łyżki
  • * masło - 170 g
  • * żółtko - 1 szt
  • * ananasy z puszki - 200 g

 

Jak wiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!

Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!

Gościły już u mnie :

 Budyniowe z truskawkami i galaretką 

Budyniowe z rabarbarem i kruszonką  

Czekoladowe kratery z kremem budyniowym 

 Miętusek z kremem miętowo – budyniowym 

i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!

Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!

Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!

Szybki , smaczny i łatwy!

Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!

Zdjęcie - Ananasowe z kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).

Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.

KREM :

Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka.

Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.

Odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony!  budyń.

Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy.

CAŁOŚC :

Przygotowaną masę wyciągamy na blat biszkoptowy , rozsmarowujemy po całości.

Przykrywamy drugim blatem , obficie posypuemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki ” do przegryzienia „.

Smacznego!

 

 

 

Zdjęcie - Ananasowe z kremem budyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów