Łososia umyj, pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb oraz koperkiem i odstaw na 2 godziny do lodówki.Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce albo posiekaj w malakserze na talarki.
Muffiny prawie zawsze robię "z głowy", gdyż mają tę zaletę, że zawsze wychodzą - suche z suchym, mokre z mokrym, potem zmieszać wszystko razem i upiec. Et voila :)Te muffiny ze specjalną dedykacją dla Tomaszowej (mam nadzieję, że smakowały???).
Polecam Wam te kotlety, jeśli macie ochotę na obiad bezmięsny - smakują wybornie. Kasza gryczana nadaje im lekko orzechowy smak, można też poszaleć z przyprawami.
Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę.
Schabik taki z pewnością docenią ci, którzy lubią jeść zdrowo, oraz mamy zmagające się z alergiami u dzieci... ja również się do nich zaliczam. Można w ten sposób przygotować również mięso z indyka, mam ochotę też poeksperymentować np. z karkówką lub szynką.
Przepis na tę pastę znalazłam w książce "365 potraw". Najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub graham, ale można nią także faszerować wydrążone połówki avocado.
Jest to ciekawy pomysł na zwykłe, trochę nudne pulpety - w tej wersji na pewno będą lepiej smakowały. I niech mi ktoś powie, że łatwiej i szybciej jest zrobić takie danie z sosem z torebki...
Długo nie przepadałam za zupą kalafiorową... kojarzyła mi się z bladą, cienką zupką ze szkolnej stołówki. Niedawno się jednak przekonałam, że wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, aby zupa kalafiorowa stanowiła iście królewskie danie na chłodniejsze wiosenne dni.
Jest to bardzo szybkie danie, z książeczki "Obiad w pół godziny" - rzeczywiście można je przyrządzić bardzo szybko. Jednocześnie jest niezwykle lekkie, a dodatek wina sprawia, że nawet najzwyklejsza ryba nabiera "smaczku".
Moje dzieci namiętnie oglądają bajkę "Kucharz duży, kucharz mały" na kanale CBeebies i ostatnio pokazywano tam podobne tortille. Od tej chwili nie miałam już spokoju, bo dzieci ciągle pytały, kiedy my zjemy takie danie. Okazja nadarzyła się dzisiaj, a tortille smakowały dzieciakom tym bardziej, że właśnie ich Tata pokonuje Pacyfik i zbliża się do wybrzeża Meksyku.
Te muffiny upiekłam jadąc na wycieczkę w ubiegły piątek. Są warte polecenia zwłaszcza dla osób unikających rafinowanego cukru, bowiem swój smak zawdzięczają wyłącznie bananom i miodowi. Przepis ten można też wzbogacić, dodając posiekane orzechy, migdały lub czekoladę.
Pomysł na ten koktajl znalazłam w ostatnim numerze gazety "Sól i pieprz", tuż obok obłędnych przepisów na ciasta z gruszkami. Ciasto mam na razie inne, bez gruszek, postanowiłam więc wykorzystać przepis na koktajl. Jest bardzo pyszny i orzeźwiający, polecam!
W ten sposób można przyrządzić praktycznie każdą rybę - wychodzi pyszna i chrupiąca. Na pewno dobrze smakowałaby upieczona na tradycyjnym grillu, ale i z patelni grillowej jest godna polecenia.
Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!
Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę fenomenalnie. Myślę, że jest niezłą propozycją nie tylko na lżejszy obiad, ale spokojnie może też trafić na wigilijny stół.