Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je na oliwie. Kiedy będą już szkliste, zalej wodą, możesz też dodać kostkę rosołową, jeśli ich używasz. Wrzuć pomidory - jeśli są w całości, trzeba je posiekać lub przetrzeć przez sito.
Dziś mieliśmy tradycyjny piknik w przedszkolu.Zrobiłam muffiny, bo są one bardzo dekoracyjne, pasują do dziecięcej łapki, nie brudzą, a poza tym są proste i szybkie w wykonaniu.
Łososia umyj, pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb oraz koperkiem i odstaw na 2 godziny do lodówki.Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce albo posiekaj w malakserze na talarki.
Muffiny prawie zawsze robię "z głowy", gdyż mają tę zaletę, że zawsze wychodzą - suche z suchym, mokre z mokrym, potem zmieszać wszystko razem i upiec. Et voila :)Te muffiny ze specjalną dedykacją dla Tomaszowej (mam nadzieję, że smakowały???).
Polecam Wam te kotlety, jeśli macie ochotę na obiad bezmięsny - smakują wybornie. Kasza gryczana nadaje im lekko orzechowy smak, można też poszaleć z przyprawami.
Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę.
Schabik taki z pewnością docenią ci, którzy lubią jeść zdrowo, oraz mamy zmagające się z alergiami u dzieci... ja również się do nich zaliczam. Można w ten sposób przygotować również mięso z indyka, mam ochotę też poeksperymentować np. z karkówką lub szynką.
Przepis na tę pastę znalazłam w książce "365 potraw". Najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub graham, ale można nią także faszerować wydrążone połówki avocado.
Jest to ciekawy pomysł na zwykłe, trochę nudne pulpety - w tej wersji na pewno będą lepiej smakowały. I niech mi ktoś powie, że łatwiej i szybciej jest zrobić takie danie z sosem z torebki...