Pulpety zapiekane z serem
Jest to ciekawy pomysł na zwykłe, trochę nudne pulpety - w tej wersji na pewno będą lepiej smakowały. I niech mi ktoś powie, że łatwiej i szybciej jest zrobić takie danie z sosem z torebki...
Składniki:
pulpety (u mnie drobiowe - wyrobione jak kotlety mielone, z jajkiem i bułką)
500 ml sosu pomidorowego passata
1 cebulka
2 ząbki czosnku
zioła: bazylia, oregano, lubczyk, lub inny zestaw
300 g tartego żółtego sera
sól, pieprz, oliwa
Przygotuj pulpety, obgotuj je przez około 10 minut w gorącej wodzie lub rosole (może być z kostki). Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie, dodaj sos pomidorowy, zagotuj całość i dopraw do smaku. Pulpety ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą, zalej sosem i posyp obficie żółtym serem. Zapiekaj całość w piekarniku przez około 30 minut. Po wyjęciu, posyp danie suszonym lubczykiem.