Domowy schab gotowany
Ten przepis krąży od pewnego czasu po blogach i forach, ja znalazłam go tutaj.
Jest to z całą pewnością przepis godny uwagi - przede wszystkim dlatego, że schab zrobiony w ten sposób jest bardzo pyszny, delikatny, soczysty i rozpływający się w ustach. Schab pieczony w piekarniku często ma tendencję do zbytniego wysuszenia i wiórowatości. Po drugie, szybko i łatwo otrzymujemy zdrową wędlinę bez konserwantów - łatwo policzyć, że wychodzi dużo taniej niż szynka sklepowa. Za kilogram schabu zapłacimy poniżej 20 PLN, a w tej cenie niemożliwe jest kupienie pysznej szynki bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Mój masarz, od którego kupuję wędliny bezpośrednio, za kilogram tradycyjnie przygotowanej szynki liczy sobie co najmniej 35 PLN (jeżeli ktoś z Poznania lub okolic szuka namiarów na zdrowe wędliny, to służę).
Schabik taki z pewnością docenią ci, którzy lubią jeść zdrowo, oraz mamy zmagające się z alergiami u dzieci... ja również się do nich zaliczam. Można w ten sposób przygotować również mięso z indyka, mam ochotę też poeksperymentować np. z karkówką lub szynką.
Składniki:
2 kg schabu
2 l wody
ok. 1/2-1/3 szklanki soli (najlepiej spróbować po rozpuszczeniu: woda powinna być mocno słona, ale nie tak, żeby nas skręcało ;))
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
dowolne przyprawy (ja dałam jeszcze majeranek, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy)
Wieczorem pierwszego dnia wymieszaj wodę z przyprawami i majonezem, tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina. Zalewę zagotuj i ostudź. Dodaj mięso, ponownie zagotuj i utrzymuj w stanie wrzącym przez 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i całość zostaw na noc.
Rano ponownie zagotuj wszystko i znów zostaw do ostygnięcia.
Po tym drugim ostygnięciu, mięso jest już gotowe do jedzenia.