Łazanki z kapustą i grzybami
Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
1 duża cebula
200 g wędzonego boczku
sól, pieprz
makaron łazanki
oliwa
Kapustę włóż do garnka, dołóż grzyby, zalej wodą i gotuj około godziny - półtorej. Następnie odlej wodę i zostaw kapustę do przestygnięcia. Wybierz grzyby i jeśli są w dużych kawałkach, pokrój je na mniejsze. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć go na ciepłą patelnię i powoli wytapiaj tłuszcz. Kiedy na patelni będzie już trochę tłuszczu, dorzuć pokrojoną drobno cebulę i wszystko razem smaż do momentu, aż cebula zazłoci się. Dodaj kapustę i grzyby, smaż wszystko razem przez około 10 minut, ciągle mieszając. Makaron ugotuj w wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedź i wymieszaj z kapustą i grzybami. Dopraw do smaku (łazanki potrzebują sporej ilości pieprzu) i podawaj.