Muffiny z bananami
Te muffiny upiekłam jadąc na wycieczkę w ubiegły piątek. Są warte polecenia zwłaszcza dla osób unikających rafinowanego cukru, bowiem swój smak zawdzięczają wyłącznie bananom i miodowi. Przepis ten można też wzbogacić, dodając posiekane orzechy, migdały lub czekoladę.
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
50 ml jogurtu
2 łyżki oleju
1/4 szklanki miodu
Banany rozgnieć w misce widelcem, dodaj do nich jajka, jogurt, olej i miód, wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Następnie połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj i nakładaj do foremek. Piecz przez około 30 minut w 190 stopniach.