Koktajl gruszkowo-bananowy
Pomysł na ten koktajl znalazłam w ostatnim numerze gazety "Sól i pieprz", tuż obok obłędnych przepisów na ciasta z gruszkami. Ciasto mam na razie inne, bez gruszek, postanowiłam więc wykorzystać przepis na koktajl. Jest bardzo pyszny i orzeźwiający, polecam!
Składniki:
1 nieduży banan
1 mocno dojrzała gruszka
łyżka soku z cytryny
100 ml maślanki
cukier i cynamon do smaku
woda do rozcieńczenia (ja nie dodałam)
Banan i gruszkę pokrój na kawałki, wrzuć do blendera razem z sokiem z cytryny oraz maślanką, zmiksuj na gładki krem. Dodaj cukier w ilości, która ci odpowiada (ja dałam 1,5 łyżki brązowego cukru) oraz cynamon. Koktajl można rozcieńczyć wodą, a w ciepły dzień podawać z pokruszonym lodem.