Zupa fasolowa
Gęsta i sycąca zupa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.
Składniki:
100 g suchej fasoli
150 dag boczku
pęczek włoszczyzny bez kapusty
majeranek, sól, pieprz
1 cebula, drobno posiekana
łyżka mąki (do zasmażki)
drobny makaron lub ziemniaki
Dzień wcześniej namocz fasolę w dużej ilości wody. Na drugi dzień odlej wodę, dolej nową i ugotuj fasolę do miękkości. Do gotującej się fasoli wrzuć włoszczyznę - wyjmij ją, kiedy zmięknie i pokrój w kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki, stop na patelni. , następnie przerzuć do fasoli. Na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę na złoto, wymieszaj z mąką i przygotuj złotą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadź łyżką zupy i dodaj do garnka, dobrze wymieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem, ugotuj makaron i podawaj (jeśli wolisz zupę fasolową z ziemniakami, musisz ugotować je w garnku razem z fasolą).