Tortilla wraps z kurczakiem i avocado
Moje dzieci namiętnie oglądają bajkę "Kucharz duży, kucharz mały" na kanale CBeebies i ostatnio pokazywano tam podobne tortille. Od tej chwili nie miałam już spokoju, bo dzieci ciągle pytały, kiedy my zjemy takie danie. Okazja nadarzyła się dzisiaj, a tortille smakowały dzieciakom tym bardziej, że właśnie ich Tata pokonuje Pacyfik i zbliża się do wybrzeża Meksyku.
Podobne tortille były już na moim blogu, ale nie używałam jeszcze do nadziewania avocado - było jedynie jako guacamole.
Składniki:
opakowanie gotowych tortilli
200 g mięsa z kurczaka
gotowa przyprawa meksykańska
średnia cebula
2 ząbki czosnku
po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
1 dojrzałe avocado
pół cytryny
sałata
do podania - dowolny sos, np. czosnkowy, 1000 wysp lub ziołowy
Mięso pokrój na kawałki, oprósz przyprawą. Posiekaj cebulę i czosnek, wszystko razem odstaw na około godzinę. Paprykę pokrój na paski. Avocado obierz, pokrój i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Usmaż mięso razem z cebulą i czosnkiem, zagrzej tortille. Na każdym placku układaj liść sałaty, mięso, paprykę i avocado. Zawijaj w dowolny sposób i polewaj sosem. (na moim zdjęciu tortilla wraps jeszcze bez sosu).