Tortilla wraps z kurczakiem i avocado

Tortilla wraps z kurczakiem i avocado

Moje dzieci namiętnie oglądają bajkę "Kucharz duży, kucharz mały" na kanale CBeebies i ostatnio pokazywano tam podobne tortille. Od tej chwili nie miałam już spokoju, bo dzieci ciągle pytały, kiedy my zjemy takie danie. Okazja nadarzyła się dzisiaj, a tortille smakowały dzieciakom tym bardziej, że właśnie ich Tata pokonuje Pacyfik i zbliża się do wybrzeża Meksyku.

Podobne tortille były już na moim blogu, ale nie używałam jeszcze do nadziewania avocado - było jedynie jako guacamole.

Składniki:

opakowanie gotowych tortilli

200 g mięsa z kurczaka

gotowa przyprawa meksykańska

średnia cebula

2 ząbki czosnku

po pół strąka czerwonej i żółtej papryki

1 dojrzałe avocado

pół cytryny

sałata

do podania - dowolny sos, np. czosnkowy, 1000 wysp lub ziołowy

Mięso pokrój na kawałki, oprósz przyprawą. Posiekaj cebulę i czosnek, wszystko razem odstaw na około godzinę. Paprykę pokrój na paski. Avocado obierz, pokrój i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Usmaż mięso razem z cebulą i czosnkiem, zagrzej tortille. Na każdym placku układaj liść sałaty, mięso, paprykę i avocado. Zawijaj w dowolny sposób i polewaj sosem. (na moim zdjęciu tortilla wraps jeszcze bez sosu).

Zdjęcie - Tortilla wraps z kurczakiem i avocado  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów