zaczęła się moja "przygoda" z prawdziwym Carbonara, nie robionym "z saszetki". I muszę Wam powiedzieć, że jest o niebo lepsze, a na pewno zdrowsze... i niewiele trudniejsze do zrobienia!
Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone cebule. dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę i starte na tarce małe oczka marchewki . doprawiamy przyprawą uniwersalna ,pieprzem i majerankiem . dodajemy pastę pomidorowa .Mieszamy . Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy...
Trochę inna od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Bez zasmażki, koperku, pomidorów...Za to z dodatkiem czosnku, sosu worcester, (którego można dać więcej - gdy kapusta jest bardzo duża) chrupiącego wędzonego boczku i masła, a na końcu skropiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kosteczkę. Ogórki małosolne kroimy w kosteczkę. dodajemy do ziemniaków. Lekko mieszamy. Dodajemy pestki dyni. Robimy sos ziołowy...
Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!
Jakiś czas temu naszła mnie ochota na ciasteczka. zwykłe, wykrawane ciasteczka, ale nie słodkie, tylko takie bardziej wytrawne. Zaczęłam szukać gotowych przepisów, ale nic jakoś mnie nie przekonywało, kiedy nagle wpadłam na pomysł, że mogę sama pokombinować co by tu i z czym połączyć. otwarłam lodówkę i zamrugał do mnie parmezan.