Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem

Znalazłam w sklepie krewetki w naprawdę atrakcyjnej cenie, kupiłam więc opakowanie i od razu po powrocie do domu wzięłam się za gotowanie. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i białego wina. Starałam się, żeby danie miało sporo sosu, w końcu nie ma nic lepszego niż bagietka maczana w takim aromatycznym płynie!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem

Agata, 8 czerwca 2012

Zdjęcie - Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • krewetki mrożone - 250 g
  • szalotka - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • wino białe wytrawne - 1 szklanka
  • natka pietruszki - posiekana, 3 łyżki
  • chili - do smaku
  • sól - do smaku
Sposób przygotowania

Krewetki przelej zimną wodą, aby lekko się rozmroziły.

Szalotkę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię z oliwą. Podsmaż, dorzuć krewetki. Po około minucie wlej wino, dorzuć pietruszkę i chili. Gotuj jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło, dopraw do smaku solą. Wymieszaj, podawaj od razu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy