Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem
Znalazłam w sklepie krewetki w naprawdę atrakcyjnej cenie, kupiłam więc opakowanie i od razu po powrocie do domu wzięłam się za gotowanie. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i białego wina. Starałam się, żeby danie miało sporo sosu, w końcu nie ma nic lepszego niż bagietka maczana w takim aromatycznym płynie!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Krewetki z czosnkiem, pietruszką i białym winem Składniki
- krewetki mrożone - 250 g
- szalotka - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka
- wino białe wytrawne - 1 szklanka
- natka pietruszki - posiekana, 3 łyżki
- chili - do smaku
- sól - do smaku
Krewetki przelej zimną wodą, aby lekko się rozmroziły.
Szalotkę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię z oliwą. Podsmaż, dorzuć krewetki. Po około minucie wlej wino, dorzuć pietruszkę i chili. Gotuj jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło, dopraw do smaku solą. Wymieszaj, podawaj od razu.