Conchiglioni faszerowane ricottą i szparagami
Faszerowane conchiglioni to u mnie zawsze danie tzw. „dyżurne” . W sytuacjach, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na robienie zakupów albo brakuje pomysłu na obiad czy kolację sięgam po muszelki i robię przegląd lodówki. Zwykle znajduję kilka produktów, z których mogę przyrządzić farsz. Dzięki temu, za każdym razem moje conchiglioni smakuje inaczej. Tym razem połączenie delikatnego serka ricotta z równie subtelnym smakiem szparagów, podkreślone wyrazistym, ostrym serem cheddar i aromatem mięty.
Ilość porcji – 3-4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 20 muszli conchiglioni
- 250 g serka risotta
- 7 szparagów
- 80 g szynki gotowanej
- 30 g żółtego ( ostrego w smaku ) sera może być cheddar
- 3 gałązki świeżej mięty
- masło do wysmarowania naczynia
- sól
- pieprz,
- cukier
Sposób wykonania:
- muszle gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu,
- następnie przelewamy je zimną wodą i odcedzamy (należy zrobić to delikatnie żeby nie uszkodzić muszelek),
- szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy 10 min. w wodzie z odrobiną soli i cukru,
- ugotowane szparagi zanurzamy na 5 min. w wodzie z lodem żeby przerwać proces gotowania a następnie osuszamy i kroimy,
- szynkę
kroimy w kostkę a opłukane i osuszone liście mięty siekamy drobno, - żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- do ricotty dodajemy pokrojone szparagi, szynkę, miętę oraz połowę startego sera, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy,
- tak przygotowanym farszem napełniamy każdą muszelkę,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim muszle, wierzch posypujemy resztą sera,
- naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 25 minut, ( UWAGA: po 15 minutach zdejmujemy folię)
Inne propozycje: