Conchiglioni faszerowane ricottą i szparagami

Conchiglioni faszerowane ricottą i szparagami

Faszerowane conchiglioni to u mnie zawsze danie tzw. „dyżurne” . W sytuacjach, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na robienie zakupów albo brakuje pomysłu na obiad czy kolację sięgam po muszelki i robię przegląd lodówki. Zwykle znajduję kilka produktów, z których mogę przyrządzić farsz. Dzięki temu, za każdym razem moje conchiglioni smakuje inaczej. Tym razem połączenie delikatnego serka ricotta z równie subtelnym smakiem szparagów, podkreślone wyrazistym, ostrym serem cheddar i aromatem mięty.

 

Zdjęcie - Conchiglioni faszerowane ricottą i szparagami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 3-4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 20 muszli conchiglioni
  • 250 g serka risotta
  • 7 szparagów
  • 80 g szynki gotowanej
  • 30 g żółtego  ( ostrego w smaku ) sera może być cheddar
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • masło do wysmarowania naczynia
  • sól
  • pieprz,
  • cukier

 

Zdjęcie - Conchiglioni faszerowane ricottą i szparagami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. muszle gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu,
  2. następnie przelewamy je zimną wodą i odcedzamy (należy zrobić to delikatnie żeby nie uszkodzić muszelek),
  3. szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy 10 min. w wodzie z odrobiną soli i cukru,
  4. ugotowane szparagi zanurzamy na 5 min. w wodzie z lodem żeby przerwać proces gotowania a następnie osuszamy i kroimy,
  5. szynkę
    kroimy w kostkę a opłukane i osuszone liście mięty siekamy drobno,
  6. żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  7. do ricotty dodajemy pokrojone szparagi, szynkę, miętę oraz połowę startego sera, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy,
  8. tak przygotowanym farszem napełniamy każdą muszelkę,
  9. naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim muszle, wierzch posypujemy resztą sera,
  10. naczynie przykrywamy folią aluminiową i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 25 minut, ( UWAGA: po 15 minutach zdejmujemy folię)

 

Inne propozycje:

1. Conchiglioni faszerowane kurkami na szpinaku

Kategorie przepisów