Ciasto kokosowo - ananasowe
Bardzo delikatne ciasto ananasowo - kokosowe, rozpływa się w ustach jest boskie i tak kuszące że ciężko pozostać przy jednym kawałku... Polecam
przepis dostałam od Moniki S. - wielkie dzięki
forma 39/27
Biszkopt- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić dodając po trochu cukru - na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać z pianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut tzw do suchego patyczka.
ciasto kokosowe- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec ok 25 minut.
Masa- 1 puszka ananasów
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
Ananasy pokroić w drobniutką kostkę i odstawić. Zlać sok z ananasów i wymieszać z mąką ziemniaczaną wlać do garnka i ugotować z tego kisiel - wystudzić. Po tym czasie żółtka utrzeć z ugotowanym kisielem ananasowym i masłem dodając po łyżce. Masę schłodzić w lodówce by lekko stężała następnie przełożyć.
Najpierw biszkopt , potem masa ananasowa i na górę ciasto kokosowe - schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...