Ciasteczka półkruche z parmezanem

jakiś czas temu naszła mnie ochota na ciasteczka. zwykłe, wykrawane ciasteczka, ale nie słodkie, tylko takie bardziej wytrawne. zaczęłam szukać gotowych przepisów, ale nic jakoś mnie nie przekonywało, kiedy nagle wpadłam na pomysł, że mogę sama pokombinować co by tu i z czym połączyć. otwarłam lodówkę i zamrugał do mnie parmezan. jako bazę do ciastek wykorzystałam nasze sprawdzone ciasto półkruche, nieco zmodyfikowałam składniki, i... wyszło pysznie :) razem z córką upiekłyśmy ciasteczka, którymi się zajadała i ona, i jej koleżanki.

 Zdjęcie - ciasteczka półkruche z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • kostka margaryny
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 100g startego parmezanu

przygotowanie:

wymieszać suche, dodać posiekaną margarynę, dodać śmietanę i parmezan - i zagniatać wszystko, aż ciasto będzie gładkie. (LUB wrzucić składniki do malaksera i wyjąć po chwili z niego zagniecione ciasto). schłodzić około godzinę w lodówce. schłodzone wyjąć, wałkować na około centymetrowe płaty, i wykrawać ciasteczka - u nas hitem były kwiaty :)

wycięte układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub na podkładkach silikonowych, piec - około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni - aż się zezłocą. przed pieczeniem ciastka można posmarować mlekiem - wtedy będą błyszczące po upieczeniu

ciastka wychodzą raczej kruche, mogą leżakować do tygodnia - czy dłużej? nie wiem, wszystkie zostały zjedzone i nie mogłam sprawdzić :)

z podanej porcji wyszło ok 80 kwiatów ;)

 Zdjęcie - ciasteczka półkruche z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

jako, że ostatnio są to ulubione ciastka mojej córki - przepis dodaję do akcji

Zdjęcie - ciasteczka półkruche z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ciasteczka półkruche z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ciasteczka półkruche z parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym
6

Wytrawne ciasteczka z serem pl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square

Ciastka owsiane czekoladowe ze śliwką

Ciastka owsiane czekoladowe ze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry owsiane z truskawkami + film
1

Gofry owsiane z truskawkami +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Gulab Jamun - indyjskie pączki
4

Gulab Jamun - indyjskie pączki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem

Batoniki owsiane z miodem, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bezy wegańskie z aquafaby

Bezy wegańskie z aquafaby

ilovebake ilovebake
I Love Bake