Ja robiłam porcję dla jednej osoby, wiec miseczkę przykryłam talerzykiem, odwróciłam i miałam takie oto coś jak na zdjęciu.Pyszna sałatka, która wystarcza za cały obiad.Smacznego!
Przepis na te szparagi pojawił się jakiś czas temu na blogu upl "Niebo w gębie".Bardzo przypadł mi do gustu i teraz już zawsze będę tak przyrządzać szparagi, zamiast je gotować - są o wiele lepsze, bo ich smak nie ucieka do wody, lecz zostaje. Przepis jest zdecydowanie wart rozpowszechnienia!
Zielono - żółta, wiosenna, pachnąca, zdrowa i bajecznie smaczna sałatka, którą można zjeść na śniadanko lub do obiadu. Kiedy zobaczyłam przepis na tę sałatkę na blogu Casi nie mogłam się jej oprzeć. Sałatka pojawiła się także na blogu Kuchareczki i Edysi, a teraz czas na mnie :) Mój blog jest o słodkościach,ale myślę,że nie pogniewacie się jesli od czasu do czasu pojawią się inne smakowitości, niekoniecznie słodkie :)
Watruszki to takie rosyjskie bułeczki drożdżowe. Najbardziej przypominają znane mi już od dawna kołaczyki z serem. Są mięciutkie i mają dużo serowego nadzienia - takie mini-serniczki na drożdżówce. Pyszne !
Ponieważ połowa rodzinny przed świętami się odchudza i nie wszyscy chcą ze mną podjadać coś słodkiego, a miałam gości na niedzielnym obiedzie, postanowiłam zrobić muffiny. Zazwyczaj po obiedzie okazuje się, że jednak mamy ochotę, żeby przy filiżance kawy znalazł się jakiś słodki drobiazg.
Ciasto maślankowe Tobatki już od dawna miałam na oku. Początkowo planowałam je upiec ze śliwkami, ale że mamy Weekend Rabarbarowy, dodatek był oczywisty. To ciasto świetnie smakuje z rabarbarem, jest lekko kwaskowe, wilgotne, z chrupiącą maślaną kruszonką - zdecydowanie do powtórzenia. Ma jeszcze jedną zaletę - szybko się je robi ;)
Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko lejace gdy podamy je zaraz po usmazeniu. Zas dodatek ziol sprawia, ze placuszki nabieraja naszego ulubionego aromatu.Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina.
Lekkie salatki sa zawsze mile widziane na miom stole. Bardzo lubie je przerzadzac, bo moga byc samodzielnym daniem, pasuja tez do roznych mies. Ta dzisiejsza doskonale pasuje do grillowej uczty, chociaz ja przy obecnej pogodzie na grilla liczyc nie moge. Jedyne co moge to przygotowac miesko na specjalnej patelni, ale to nie to samo.
Przepis na tą sałatkę dorwałam po którejś z imprez ze studentami medycyny - chyba po Sylwestrze przy toruńskim Starym Rynku. Jest bajecznie prosta, szybka i naprawdę pyszna. Polecam ją na wszelkie możliwe imprezy, ale też jako drugie śniadanie do pracy. :)
Nie spodziewałam się, że ta sałatka może być tak dobra. Łagodność marchewki przełamana ostrością fety i zielonego pieprzu w parze z sosem czosnkowym. Trudno było się od niej oderwać:) Przepis zgłaszam do Baru sałatkowego.
Szparagi zapiekane z serem mozzarella pyszności, szparagi delikatne a ser również to zestawienie nawet przypadło mojemu 2,5 rocznemu synkowi więc polecam wszystkim , nigdy nie mogę się najeść tych warzyw bo tak krótko są :-(
Ania, z Mojej Małej Kuchni, w ramach 89 edycji Weekendowej Piekarni , zaproponowała do zrobienia pyszne, maślane bułeczki. Moje nie wyglądają tak rewelacyjnie jak innych blogerek bo trochę mi się spłaszczyły ale w smaku są naprawdę świetne. Bardzo szybko zniknęły i muszę piec kolejną porcję:)
W połączeniu z mozzarellą wyszła z tego fajna sałatka, którą w zasadzie można zjeść na deser. Przepis trochę zmieniłam bo nie miałam trawy cytrynowej potrzebnej do sosu. Po przepis na carpaccio z cytrusowym dressingiem odsyłam do Kuchni natomiast tutaj przedstawiam swoja wersję.