Carpaccio z mango i mozzarelli

Carpaccio z mango i  mozzarelli

Przepis na carpaccio znalazłam w sierpniowym numerze Kuchni i bardzo mi się spodobał bo lubię mango. W połączeniu z mozzarellą wyszła z tego fajna sałatka, którą w zasadzie można zjeść na deser. Przepis trochę zmieniłam bo nie miałam trawy cytrynowej potrzebnej do sosu. Po przepis na carpaccio z cytrusowym dressingiem odsyłam do Kuchni natomiast tutaj przedstawiam swoja wersję.

Zdjęcie - Carpaccio z mango i  mozzarelli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 kulka mozzarelii
  • sok z 1 limonki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml oleju z orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Obrane mango pokroić w plasterki. Kulkę mozzarelli również pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Ocet, olej, sok z limonki zmieszać z cukrem. Gotowym sosem polać carpaccio, posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów