Carpaccio z mango i mozzarelli
Przepis na carpaccio znalazłam w sierpniowym numerze Kuchni i bardzo mi się spodobał bo lubię mango. W połączeniu z mozzarellą wyszła z tego fajna sałatka, którą w zasadzie można zjeść na deser. Przepis trochę zmieniłam bo nie miałam trawy cytrynowej potrzebnej do sosu. Po przepis na carpaccio z cytrusowym dressingiem odsyłam do Kuchni natomiast tutaj przedstawiam swoja wersję.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 kulka mozzarelii
- sok z 1 limonki
- 10 dag orzechów włoskich
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 50 ml oleju z orzechów włoskich
- 3 łyżki octu balsamicznego
Obrane mango pokroić w plasterki. Kulkę mozzarelli również pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Ocet, olej, sok z limonki zmieszać z cukrem. Gotowym sosem polać carpaccio, posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Smacznego:)