Szparagi "Niebo w gębie"
Przepis na te szparagi pojawił się jakiś czas temu na blogu upl "Niebo w gębie".
Bardzo przypadł mi do gustu i teraz już zawsze będę tak przyrządzać szparagi, zamiast je gotować - są o wiele lepsze, bo ich smak nie ucieka do wody, lecz zostaje. Przepis jest zdecydowanie wart rozpowszechnienia!
Składniki:
pęczek szparagów (mogą być i białe, i zielone)
ząbek czosnku
oliwa extra vergine
ser do posypania (np. parmezan)
Szparagi obierz z łyka i odetnij zdrewniałe końce. Czosnek posiekaj i podgrzej na patelni z oliwą. Patelnia powinna być słusznych rozmiarów, tak, aby szparagi się zmieściły bez cięcia na pół. Na oliwę z czosnkiem wrzuć szparagi i smaż do momentu, aż się zazłocą i zmiękną (ok. 20 minut). Ja przykrywam patelnię na jakiś czas, żeby się poddusiły.
Podawaj na gorąco posypane serem. Pycha! Nie ma nic lepszego na wiosenne dni, no chyba jedynie - chłodnik z botwinki, kiedy jest ciepło...