Mam w ogrodzie trzy wielkie krzaki pełne soczystych, czerwonych porzeczek - najwyższa pora coś z nimi zrobić. W zeszłym roku wszystkie porzeczki przerobiłam na dżem, ale ponieważ wyszedł dość kwaśny, używam go tylko do przekładania ciast, i jeszcze sporo mi zostało.
Ktoś ze znajomych napomknął mi, że jogurt można zrobić samodzielnie w domu, postanowiłam spróbować. Korzyści jest wiele - przede wszystkim otrzymujemy jogurt bez żadnych szkodliwych dodatków; poza tym przeliczając cenę, wychodzi bardzo korzystnie. Latem można taki jogurt zmieszać z ulubionymi owocami, zimą - z konfiturami. Świetnie pasuje do płatków i muesli, można go także używać do sosów, zup i dressingów.
To taki mały dodatek do wczorajszego święta chlebowego.Kiedy m-żonek zapytał mnie "co to jest ?" , odpowiedziałam , że ciastochleb ;-) Z nazwy chleb , ale trochę za słodki i za bogaty , jak na takie typowe pieczywo , więc bardziej zbliżony do ciasta. Ogólnie ma ciekawy smak , odrobinę piernikowy ze względu na przyprawy , jest dość ciężki i wilgotny w środku , no i całkiem zdrowy - bez żółtek , z płatkami owsianymi i marchewką :-)
Obiad na słodko i smacznie. Miały być naleśniki, ale postawiłam na coś, czego jeszcze nie jedliśmy. To placuszki ryżowe wg przepisu Edysi z bloga "Przy stole". U mnie placuszki z dodatkiem marmoladki, konfiturki oraz nutelli (do wyboru) z przepyszną truskawkową maślanką.
Dzisiaj polecam pyszne, leciutkie, maślankowe racuszki bananowe. Z delikatną nutą cynamonu. Najlepiej smakują na ciepło. Można oczywiście użyć innych owoców.
Wymieszać jajka z mlekiem.W osbnej miseczce wymieszać płatki, cukier i cynamon. Masło rozgrzać na patelni. Zanurzać chleb w mieszance jajecznej, potem w płatkach. Smażyć na złotobrązowo. Można podawać z syropem klonowym - nam wystarczyły same w sobie. Smacznego :)
Uwielbiam kotlety, schabowe w przeróżnych panierkach, z kurczaka, mielone, z buraków i ziemniaków, selera, z płatków owsianych, ryżowe, wszystkie, a z kaszy manny, mmm...
Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie).