UCIERANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
Bardzo proste i smaczne ciasto. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić innymi owocami , a zamiast kruszonki posypać płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń lub 600 g odsączonych , nie za miękko ugotowanych świeżych (ja zużyłam jedną małą puszkę)
- 75 g masła lub margaryny
- 75 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe lub kruszonka do posypania
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Owoce dokładnie odsączyć.
Tłuszcz utrzeć na puszystą masę dodając porcjami cukier i cukier waniliowy , jajka i sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodawać na zmianę z mlekiem (ciasto wymaga tylko tyle płynu , by ciężko odrywało się od łyżki). Ciasto rozsmarować w natłuszczonej formie (u mnie 12 x 22 cm , ale jeśli chcemy wykorzystać dużą puszkę brzoskwiń i zrobić cieńsze ciasto niż moje , to lepiej użyć większej). Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie , całość posypać płatkami migdałowymi lub kruszonką. Piec w temp. 175 st.C. przez 20-25 minut (ja piekłam prawie dwa razy dłużej , ale moje ciasto było grubsze niż w oryginale).
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- ew. kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
Wszystko razem zagnieść , rozetrzeć palcami i posypać ciasto.