Domowy jogurt naturalny

Ostatnio na kubku jogurtu wiśniowego przeczytałam, że zawiera on sok z buraków czerwonych :/ Poza tym stabilizator i sztuczne aromaty...

A ponieważ ktoś ze znajomych napomknął mi, że jogurt można zrobić samodzielnie w domu, postanowiłam spróbować. Korzyści jest wiele - przede wszystkim otrzymujemy jogurt bez żadnych szkodliwych dodatków; poza tym przeliczając cenę, wychodzi bardzo korzystnie. Latem można taki jogurt zmieszać z ulubionymi owocami, zimą - z konfiturami. Świetnie pasuje do płatków i muesli, można go także używać do sosów, zup i dressingów.

Przepis ze strony pychotka.pl.

Składniki:

1 l mleka o zawartości tłuszczu 3,2% (musi to być najzwyklejsze mleko, najlepiej świeże od krowy, ale ponieważ mało kto ma dostęp do takiego mleka, może być zwyczajne pasteryzowane mleko w woreczku - broń Boże UHT) kubek jogurt naturalnego (w miarę możliwości bez żadnych dodatków, typu cukier, stabilizatory itd.)

Zagotuj mleko do temperatury 60 stopni - jeżeli nie masz termometru, właściwą temperaturę sprawdzisz, wkładając palec do mleka i wytrzymując 10 sekund.

Do kubeczka z jogurtem wlej kilka łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj, podobnie jak przygotowując śmietanę do zupy. Następnie wlej jogurt do mleka i dobrze wymieszaj.

Nakryj garnek, owiń go ściereczką i włóż pod puchową poduszkę lub kołdrę. Potem idź do pracy albo połóż się spać. Po kilku godzinach uzyskasz wspaniały, gęsty jogurt, który możesz przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Pamiętaj, aby zostawić pół szklanki jogurtu na następną porcję.

Zdjęcie - Domowy jogurt naturalny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto karmelek
4

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
2

Budyń czekoladowy z frużeliną…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z masą z mleka w proszku – bez pieczenia
1

Ciasto z masą z mleka w proszk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Shake Czarny Las (bez cukru)
1

Shake Czarny Las (bez cukru)

Tyna Tyna
In cooking we trust

Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
2

Najlepszy mazurek kajmakowy (z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto chałwowe z bezą
2

Ciasto chałwowe z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kokosowa panna cotta
1

Kokosowa panna cotta

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj