Orzechowiec z porzeczkami

Mam w ogrodzie trzy wielkie krzaki pełne soczystych, czerwonych porzeczek - najwyższa pora coś z nimi zrobić. W zeszłym roku wszystkie porzeczki przerobiłam na dżem, ale ponieważ wyszedł dość kwaśny, używam go tylko do przekładania ciast, i jeszcze sporo mi zostało. W tym roku muszę więc wymyślić inne przepisy na wykorzystanie tych pysznych owoców. Oto pierwszy przepis, który znalazłam w najnowszym numerze "Soli i pieprzu".

Składniki:

Ciasto: 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam razową graham 1850)

100 g mielonych orzechów laskowych

50 g delikatnych płatków owsianych

1 jajko

2 łyżki oleju

2 łyżki płynnego miodu

100 g kwaśnej śmietany

Masa: 500 g czerwonych porzeczek

3 białka

szczypta soli

1/4 łyżeczki cynamonu

rdzeń z 1 laski wanilii

100 g cukru

100 g mielonych orzechów laskowych

2 łyżki delikatnych płatków owsianych

Mąkę wymieszaj z orzechami laskowymi i płatkami. Jajko rozkłóć z olejem, miodem i kwaśną śmietaną. Zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, niż było w przepisie - ciasto nie może być zbyt luźne).

Tortownicę lub formę do tarty wylep ciastem i odstaw je do lodówki na około 30 minut.

Białka z solą, cynamonem, wanilią i cukrem ubij na sztywno w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj orzechy, porzeczki i płatki, delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto.

Piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Krój po wystygnięciu.

Zdjęcie - Orzechowiec z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy