Orzechowiec z porzeczkami
Mam w ogrodzie trzy wielkie krzaki pełne soczystych, czerwonych porzeczek - najwyższa pora coś z nimi zrobić. W zeszłym roku wszystkie porzeczki przerobiłam na dżem, ale ponieważ wyszedł dość kwaśny, używam go tylko do przekładania ciast, i jeszcze sporo mi zostało. W tym roku muszę więc wymyślić inne przepisy na wykorzystanie tych pysznych owoców. Oto pierwszy przepis, który znalazłam w najnowszym numerze "Soli i pieprzu".
Składniki:
Ciasto: 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam razową graham 1850)
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g delikatnych płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki płynnego miodu
100 g kwaśnej śmietany
Masa: 500 g czerwonych porzeczek
3 białka
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
rdzeń z 1 laski wanilii
100 g cukru
100 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki delikatnych płatków owsianych
Mąkę wymieszaj z orzechami laskowymi i płatkami. Jajko rozkłóć z olejem, miodem i kwaśną śmietaną. Zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, niż było w przepisie - ciasto nie może być zbyt luźne).
Tortownicę lub formę do tarty wylep ciastem i odstaw je do lodówki na około 30 minut.
Białka z solą, cynamonem, wanilią i cukrem ubij na sztywno w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj orzechy, porzeczki i płatki, delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto.
Piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Krój po wystygnięciu.