Orzechowiec z porzeczkami

Mam w ogrodzie trzy wielkie krzaki pełne soczystych, czerwonych porzeczek - najwyższa pora coś z nimi zrobić. W zeszłym roku wszystkie porzeczki przerobiłam na dżem, ale ponieważ wyszedł dość kwaśny, używam go tylko do przekładania ciast, i jeszcze sporo mi zostało. W tym roku muszę więc wymyślić inne przepisy na wykorzystanie tych pysznych owoców. Oto pierwszy przepis, który znalazłam w najnowszym numerze "Soli i pieprzu".

Składniki:

Ciasto: 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam razową graham 1850)

100 g mielonych orzechów laskowych

50 g delikatnych płatków owsianych

1 jajko

2 łyżki oleju

2 łyżki płynnego miodu

100 g kwaśnej śmietany

Masa: 500 g czerwonych porzeczek

3 białka

szczypta soli

1/4 łyżeczki cynamonu

rdzeń z 1 laski wanilii

100 g cukru

100 g mielonych orzechów laskowych

2 łyżki delikatnych płatków owsianych

Mąkę wymieszaj z orzechami laskowymi i płatkami. Jajko rozkłóć z olejem, miodem i kwaśną śmietaną. Zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, niż było w przepisie - ciasto nie może być zbyt luźne).

Tortownicę lub formę do tarty wylep ciastem i odstaw je do lodówki na około 30 minut.

Białka z solą, cynamonem, wanilią i cukrem ubij na sztywno w gorącej kąpieli wodnej. Dodaj orzechy, porzeczki i płatki, delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto.

Piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Krój po wystygnięciu.

Zdjęcie - Orzechowiec z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krajanka bakaliowo-rumowa
6

Krajanka bakaliowo-rumowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI
9

CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE Z WIŚ…

evenka evenka
Arabeska

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy