Ciasteczka owsiane z melasą i morelami
Ciasteczka cienkie, chrupiące, przypominają trochę sezamki :)
Składniki:
125g masła o temperaturze pokojowej
150g cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki melasy trzcinowej
1 jajko
100g suszonych moreli
100g mąki
125g płatków owsianych
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas mieszając wsypywać cukier oraz cukier waniliowy, wlać melasę, wmieszać jajko.
Morele pokroć w drobną kostkę. Mąkę przesiać do miski. Dodać płatki owsiane, ziarna sezamu, siemię lniane, pestki słonecznika, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i wszystko wymieszać.
Mąkę dodawać stopniowo do masy maślano-cukrowej i całość wymieszać na gładkie ciasto. Na koniec dodać do ciasta morele.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blasze w 8-centymetrowych odstępach (inaczej ciastka rozleją się na całą blachę tworząc jedno wielkie ciastko). Piec około 15 minut na złoty kolor na środkowym poziomie piekarnika. Ciastka ostudzić na blasze.
Smacznego :)
rok temu...