Ciasto migdałowe
Przepis znalazłam tu - u abbry. Trochę go zmodyfikowałam ale nieznacznie. Jest pyszne.
150 gram mielonych migdałów bez skórek
150 g masła
150 g cukru - ja użyłam trzcinowego
4 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
migdały w płatkach do posypania ciasta
Masło, cukier i żółtka utarłam na puszystą masę. Dodałam szczyptę soli i ekstraktu waniliowego. Dodałam zmielonych drobniutko migdałów i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, wciąż mieszając. Na koniec do ciasta dodałam ubitych na sztywno białek.
Przelałam ciasto do kwadratowej formy (ale może być też keksówka) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch wysypałam płatki migdałów. Piekłam koło godziny w 190 stopniach C.
Wydaje mi się, że mogłam piec kilka minut krócej, jak dla mnie wyszło zbyt mocno przypieczone.