TROPICAL CARROT BREAD
To taki mały dodatek do wczorajszego święta chlebowego.
Kiedy m-żonek zapytał mnie "co to jest ?" , odpowiedziałam , że ciastochleb ;-) Z nazwy chleb , ale trochę za słodki i za bogaty , jak na takie typowe pieczywo , więc bardziej zbliżony do ciasta. Ogólnie ma ciekawy smak , odrobinę piernikowy ze względu na przyprawy , jest dość ciężki i wilgotny w środku , no i całkiem zdrowy - bez żółtek , z płatkami owsianymi i marchewką :-)
Składniki:
- 1/3 kostki tłuszczu roślinnego typu "Planta"
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 4 białka
- 2 ¼ szkl. mąki
- 1 łyżka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam nieco mniej , ale można nie zmniejszać ilości - nie będzie za dużo)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1¼ szkl. płatków owsianych (mogą być błyskawiczne , czyli takie delikatniejsze)
- 1 szkl. startej marchewki
- 1 mała puszka (ok. 22 dag) ananasów w niesłodzonym soku (dałam 4 krążki ananasa , a soku wlałam "na oko")
- 1/2 szkl. rodzynków
Tłuszcz utrzeć z cukrem , dodać białka i jeszcze chwilę ucierać. Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia , cynamonem , imbirem i solą. Wsypać do masy i wymieszać. Dodać płatki owsiane , a następnie drobno pokrojone ananasy wraz z sokiem oraz startą marchew. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy (u mnie 12 x 22 cm) , wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (sprawdzić patyczkiem). Studzić 10 minut w formie , a następnie wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić całkowicie.