Przepis na te placki bardzo mnie zainteresował bo lubię takie jedzenie a czułam, że to może być dobre bo niedawno wypróbowałam czebureki, które odrobinę są podobne do dzisiejszych murtabaków chociaż ciastem przypominają mi trochę chaczapuri. Swoją drogą nazwy też są ciekawe:) Jest to rodzaj placka smażonego na tłuszczu z mięsnym farszem z dodatkiem warzyw. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia a farsz mięsny jest dobrze przyprawiony i świetnie smakuje w tej formie.
Przed świętami wiele z nas zastanawia się czym zaskoczyć podniebienia naszych bliskich. Przykładamy wiele uwagi nie tylko do tego żeby pięknie udekorować świąteczny stół ale również do tego aby same potrawy były jego ozdobą i cieszyły oko tak że wszyscy czują się głodni od rana do nocy. Rolada schabowa z suszoną żurawiną i chrzanem jest jedną z takich potraw, która czaruje swoim smakiem i wyróżnia się pięknym rubinowym kolorem żurawiny na stole.
Nie pamiętam gdzie i kiedy poznałam ten przepis. Serwuję to danie znajomym i rodzinie już od trzech lat zawsze z powodzeniem. W oryginale wśród składników nie było kukurydzy dlatego stosuję ją tylko wtedy kiedy mam pod ręką. Kukurydza w smaku jest słodkawa natomiast jej brak powoduje, że potrawa zyskuje bardziej ostry i wyrafinowany smak.
Polecam dzisiaj pyszną sałatkę z kurczaka i mango. Leko słodka od mango, chrupiąca od sałaty i selera, delikatna od mięsa kurczaka. Na przekąskę po prostu świetna.
Oto kolejne pyszne danie z kuchni chińskiej. Kurczak w panierce, oraz w aromatycznym i pikatnym sosie z imbirem i chili. Nie przepadam za imbirem ale jeśli nie jest go zbyt dużo, danie może być naprawdę smaczne. I to dzisiejsze właśnie takie jest.
Lazania to danie, które mało kiedy mi się udaje pod względem wizualnym. Zazwyczaj robię z mięsem mielonym w sosie pomidorowym ale ostatnio rozsmakowałam się w szpinaku i dlatego chętnie skorzystałam z przepisu znalezionego w czerwcowym numerze Soli i Pieprzu. Makaron ze szpinakiem smakuje wspaniale, do tego kurczak i sos beszamelowy. Tak mi smakowała ta lasagne, żę mam już w planach następną. Może w końcu wyjdzie mi równie ładna co smaczna.
Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka pieczone w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.
Ta propozycja na spaghetti jest naprawdę błyskawiczna. Nie zapomnijcie zacząć od nastawienia wody na makaron, całe danie można wtedy przygotować w dosłownie 20 min. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można zwiększyć troszkę ilość pepperoncino. Bardzo polecam :)
Dziś kolejny dzień, który skończył się chyba szybciej niż się zaczął, nie mogłam jednak pozwolić aby był dniem (kulinarnie) straconym, więc czym prędzej sięgnęłam do księgi Nigelli do działu ekspresowo. Nie zawiodłam się. Danie okazało się być odkryciem miesiąca.
Z sajgonkami jest chyba tak jak z pierogami, jedno ciasto - różne nadzienia. W zależności od upodobań i gustów kulinarnych można włożyć do środka wszystko co nam się podoba. Mnie spodobało się mięso mielone z warzywami a następnym razem zrobię z kurczakiem. Zawijanie sajgonek może być bardzo zabawne, zwłaszcza moczenie papieru ryżowego może okazać się świetnym zadaniem dla dzieci. Sajgonki można smażyć jak i jeść bezpośrednio po zawinięciu.
Tym razem szybki przepis na smaczną przekąskę. Ciasto jest wyjątkowo kruche, co dodaje potrawie delikatności. Można podawać na ciepło i zimno, z dowolnym sosem.
Dobrych pomysłów na szybki i prosty obiad nigdy za dużo. Będąc niedawno w saloniku prasowym przeglądałam jakąś gazetę z przepisami i wpadło mi w oko właśnie to danie. Nie pamiętam nazwy gazety bo w końcu jej nie kupiłam ale zapamiętałam, że były to brzoskwinie zapakowane w drobiowe kieszonki i panierowane w płatkach kukurydzianych. A że połączenie owoców i mięsa to jak dla mnie najlepszy wynalazek kulinarny długo nie zwlekałam z wypróbowaniem tego pomysłu.
Tarta jest bardzo wyrazista, pomidorowo- serowa. Ciasto jest lekko chrupiące i nieco pikantne. Idealne danie na romantyczną kolację, niewymagające nakładów niepotrzebnej pracy. Bardzo polecam.