Moje ulubione

  • Ryba po japońsku (zalewa)
    7

    Ryba po japońsku (zalewa)

    Tak ryba jest z pewnością tak znana w Japonii,  jak jej "koleżanka" w Grecji:)) Ale smakuje wysmienicie... słodko kwaśna, z chrupiącymi warzywami...mmmmm... . Bardzo gorąco polecam!!!!
  • Schab pod marchwiową pierzynką
    13

    Schab pod marchwiową pierzynką

    Schab pod pierzynką robię dość często. Jest naprawdę bardzo smaczny i efektowny, choć niestety  kaloryczny i trochę zbyt tłusty. Wszystko przez sporą ilość majonezu, ale czasami można sobie na taką rozpustę pozwolić. Pieczarki i marchew pasują do siebie idealnie, choć przyznam szczerze, że trochę się tego obawiałam. Polecam jako ciekawostkę. Naprawdę warto :)
  • Kotleciki kurzęce
    19

    Kotleciki kurzęce

    Przepis na nie znalazłam u Cudawianki. Od Niej też zaczerpnęłam nazwę, bo bardzo mi się spodobała.Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne :)
  • Kurczak Jalfrezi
    9

    Kurczak Jalfrezi

    Smaczne curry z kurczaka rodem z Indii. Przepis na nie znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja. Zmieniłam tylko tyle, że dodałam od siebie jeszcze żółtą paprykę, bo akurat miałam ją pod ręką oraz suszoną kolendrę. Moja wersja jest dość pikantna, gdyż użyłam bardzo ostrej mieszanki curry, ale my lubimy tak mocno doprawione dania :) Polecam :)
  • Pizza calzone z pieczarkami i salami (ciasto)
    31

    Pizza calzone z pieczarkami i salami (ciasto)

    Planowałam, że zrobię normalną pizzę, ale w trakcie przygotowań stwierdziłam, że czemu nie calzone - i efekt był bardzo fajny. Polecam Wam zastosowanie specjalnej włoskiej mąki do pizzy. Ja zarzuciłam już przygotowywanie pizzy ze zwykłej mąki, spody wychodzą o wiele lepiej z tej włoskiej - ciasto jest bardzo elastyczne i ma zupełnie inną konsystencję, a co najważniejsze, dużo lepiej smakuje.
  • Kurczak w sosie z czerwonym pieprzem
    16

    Kurczak w sosie z czerwonym pieprzem

    To danie zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie bo nie spodziewałam się raczej fajerwerków a tymczasem wyszło niezwykle smaczne. Niewątpliwie charakteru temu daniu nadaje czerwony pieprz. W orginalnym przepisie kurczaka kroiło się w paski, ja zrobiłam normalne porcje bo dla gości jakoś tak bardziej mi się podoba.
  • Makaron z suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone
    12

    Makaron z suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone

    Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na makaronowe danie, bardzo letnie ale do wykonania także zimą.  Makaron w pysznym kremowym sosie z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów w czosnkowej zalewie i chrupiąca cukinia. Jednym słowem rewelacja, nie tylko dla miłośników makaronu.
  • Sernik z Czarnego Lasu (masa serowa)
    17

    Sernik z Czarnego Lasu (masa serowa)

    Nie mogę z tymi sernikami! ;) Ciągle jakiś mnie kusi, ciągle chcę spróbować kolejnego. Nic na to nie poradzę. ;) Są pyszne, wyglądają tak pięknie, jak sernik black forest u Dorotki, no i jestem ugotowana ;). Taki sernik chodzi za mną krok w krok, śni mi się po nocach, tak długo o nim myślę, aż w końcu upiekę.
  • Murtabaki (farsz)
    4

    Murtabaki (farsz)

    Przepis na te placki bardzo mnie zainteresował bo lubię takie jedzenie a czułam, że to może być dobre bo niedawno wypróbowałam czebureki, które odrobinę są podobne do dzisiejszych murtabaków chociaż ciastem przypominają mi trochę chaczapuri. Swoją drogą nazwy też są ciekawe:) Jest to rodzaj placka smażonego na tłuszczu z mięsnym farszem z dodatkiem warzyw. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia a farsz mięsny jest dobrze przyprawiony i świetnie smakuje w tej formie.
  • Rolada schabowa z żurawiną i chrzanem
    6

    Rolada schabowa z żurawiną i chrzanem

    Przed świętami wiele z nas zastanawia się czym zaskoczyć podniebienia naszych bliskich.  Przykładamy wiele uwagi nie tylko do tego żeby pięknie udekorować świąteczny stół ale również do tego aby same potrawy były jego ozdobą i cieszyły oko tak że wszyscy czują się głodni od rana do nocy.  Rolada schabowa z suszoną żurawiną i chrzanem jest jedną z takich potraw, która czaruje swoim smakiem i wyróżnia się pięknym rubinowym kolorem żurawiny na stole.