Pikantna pierś kurczaka z kaszą kuskus i miętą

Pikantna pierś  kurczaka z kaszą kuskus  i miętą

Nie pamiętam gdzie i kiedy poznałam ten przepis. Serwuję to danie znajomym i rodzinie już od trzech lat zawsze z powodzeniem.  W oryginale wśród składników nie było kukurydzy dlatego stosuję ją tylko wtedy kiedy mam pod ręką.  Kukurydza w smaku jest słodkawa natomiast jej brak powoduje, że potrawa zyskuje bardziej ostry i wyrafinowany smak.

Zdjęcie - Pikantna pierś  kurczaka z kaszą kuskus  i miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 2 osoby)

-  1 podwójny filet piersi kurczaka,

-  100 g kaszy kuskus,

-  1 duży pomidor,

-  1 czerwona cebula,

-  ser feta (około 80 g,

-  1 łyżka kukurydzy konserwowej,

-  bulion warzywny lub drobiowy,

-  4 łyżki pikantnego sosu pomidorowo-paprykowego  lub kupnego sosu chili

-  2 łyżki posiekanej, świeżej mięty, kilka listków do dekoracji.

 Sposób wykonania:

  1. filet płuczemy, osuszamy i kroimy na cztery lub sześć części (im więcej części tym lepiej mięso się zamarynuje)
  2. pokrojone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i marynujemy  w pikantnym sosie przez 2 godziny (minimum) a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę,

w międzyczasie :

  1. pomidora zalewamy wrzątkiem na 1 minutę,  studzimy zimną wodą, obieramy ze skóry a następnie usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę,
  2. cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie pół talarki, mieszamy z kaszą kuskus a następnie zalewamy gorącym bulionem tak aby poziom bulionu przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, przykrywamy i odstawiamy na 5 do 10 minut.
  3. ser feta kroimy w kostkę i siekamy miętę,
  4. kiedy kuskus wchłonie bulion, rozdrabniamy go dokładnie widelcem a następnie dodajemy pomidora, kukurydzę, oraz miętę, wszystko dokładnie mieszamy,
  5. serwujemy mięso i kuskus warzywny, posypany serem feta, dekorujemy listkiem mięty.

 Inne przepisy:

1. na dania z kuskusem:

    -  sałatka kuskus z suszonymi pomidorami i fetą

2. na dania z miętą:

    - wątróbka drobiowa z miętą

Kategorie przepisów