Pikantna pierś kurczaka z kaszą kuskus i miętą
Nie pamiętam gdzie i kiedy poznałam ten przepis. Serwuję to danie znajomym i rodzinie już od trzech lat zawsze z powodzeniem. W oryginale wśród składników nie było kukurydzy dlatego stosuję ją tylko wtedy kiedy mam pod ręką. Kukurydza w smaku jest słodkawa natomiast jej brak powoduje, że potrawa zyskuje bardziej ostry i wyrafinowany smak.
Składniki:
( na 2 osoby)
- 1 podwójny filet piersi kurczaka,
- 100 g kaszy kuskus,
- 1 duży pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- ser feta (około 80 g,
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
- bulion warzywny lub drobiowy,
- 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowo-paprykowego lub kupnego sosu chili
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty, kilka listków do dekoracji.
Sposób wykonania:
- filet płuczemy, osuszamy i kroimy na cztery lub sześć części (im więcej części tym lepiej mięso się zamarynuje)
- pokrojone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i marynujemy w pikantnym sosie przez 2 godziny (minimum) a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę,
w międzyczasie :
- pomidora zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, studzimy zimną wodą, obieramy ze skóry a następnie usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę,
- cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie pół talarki, mieszamy z kaszą kuskus a następnie zalewamy gorącym bulionem tak aby poziom bulionu przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, przykrywamy i odstawiamy na 5 do 10 minut.
- ser feta kroimy w kostkę i siekamy miętę,
- kiedy kuskus wchłonie bulion, rozdrabniamy go dokładnie widelcem a następnie dodajemy pomidora, kukurydzę, oraz miętę, wszystko dokładnie mieszamy,
- serwujemy mięso i kuskus warzywny, posypany serem feta, dekorujemy listkiem mięty.
Inne przepisy:
1. na dania z kuskusem:
- sałatka kuskus z suszonymi pomidorami i fetą
2. na dania z miętą: