Chrupiący bekon, kapary i suszone pomidory. Pikantne spaghetti.
Ta propozycja na spaghetti jest naprawdę błyskawiczna.
Nie zapomnijcie zacząć od nastawienia wody na makaron, całe danie można wtedy przygotować w dosłownie 20 min. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można zwiększyć troszkę ilość pepperoncino.
Bardzo polecam :)
Spaghetti z bekonem i kaparami/ na dwie, spore porcje /
2 opakowania cienko krojonego bekonu *4 łyżki kaparów2 – 3 łyżeczki suszonej bazyliiok. 4 łyżki sosu sojowego¼ łyżeczki pepperoncino, lub 1 mała suszona papryczka chilli6 suszonych pomidorów / dałam ze słoiczka, w zalewie /, pokrojone w paseczki3 – 4 ząbki czosnku, posiekanedrobno starty parmezan do posypaniakilka listków świeżej bazylii / opcjonalnie /
ok. 200 – 250 gr. Makaronu spaghetti
* Ponieważ bekon i kapary, a także sos sojowy są słone, dania n i e trzeba już solić. A przynajmniej bardzo uważajcie z soleniem.. :)
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Plasterki bekonu ułożyć na suchej, dość dużej patelni / nie ma potrzeby dodawać oleju – bekon będzie się wytapiał /. Po ok. minucie dodać posiekany czosnek, pepperoncino, suszoną bazylię. Smażyć aż bekon będzie przyrumieniony.
Na patelnię wrzucić ugotowane spaghetti, dodać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Tutaj możecie zwiększyć ogień i ‘podsmażyć’ jeszcze makaron przez 2 – 3 minuty /aż odparuje z niego cała woda/.
Na końcu dodać kapary.Podawać posypane parmezanem, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Smacznego!
/ps. zapomniałam posypać bazylią... /